Volledig scherm
Rinus Roelofs print vormen in nylon. Op de achtergrond het kunstwerk dat hij maakte voor zijn woonwijk. Het metaal verroest steeds verder waardoor de kleur verandert.

Roelofs in één klap beroemd

Bij de Hengelose kunstenaar en wiskundige Rinus Roelofs stond de telefoon de afgelopen dagen roodgloeiend. De NOS, Pauw en Witteman, het AD, Radio 1, ze belden allemaal na de publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift EOS (300.000 lezers) nadat het ANP het nieuws verspreidde Nederlander ontdekt fout Da Vinci.Roelofs woont en werkt al bijna dertig jaar in Tuindorp Het Lansink. Om zijn werk te verkopen houdt hij lezingen, bezoekt congressen en plaatst foto's op zijn website waardoor hij klanten trekt uit landen als Japan en de Verenigde Staten. Om zijn lezing interessant te maken vertelt hij onder meer over de fout in het logo van de UEFA. De denkbeeldige voetbal in het logo is niet rond als je de tekening zou namaken in papier of nylon. "Die ontdekking deed ik ongeveer een jaar geleden", vertelt Roelofs in zijn werkkamer aan de Lansinkweg. "Later ontdekte ik in het Da Vinci museum een fout in een tekening en weer later de fout in een tekening van Da Vinci zelf." Ook dat feit verwerkte hij in zijn lezing. Wetenschapsjournalist Dirk Huylenbrouck pikte dit verhaal op voor EOS waarna het balletje begon te rollen.

"EOS had het verhaal onder embargo naar het ANP gestuurd", vertelt Roelofs die werd gebeld om het verhaal te bevestigen. Daardoor kwam hij te laat op een vergadering van de Universiteit Twente. "Iemand zat met de Ipad te spelen en ontdekte mijn verhaal op Nu.nl . Een uur later belde Met het oog op morgen (Radio 1). Iemand zei gekscherend: straks belt De Wereld Draait Door nog." En ja hoor. Een redacteur aan de lijn van DWDD."

Onderweg naar een presentatie in Antwerpen bleven journalisten bellen. Het aantal hits op zijn website schoot omhoog. Roelofs vertelt in de volgende aflevering van EOS over een printer die tot bijna drie meter hoge objecten kan 'printen' in beton. "Over een aantal jaren komen huizen misschien wel uit de printer." Maandag meer in onze krant.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.