Stadspromotie wil dorpse karakter van Hengelo meer benadrukken

videoHengelo Promotie wil de gemeente presenteren als 'stad met een dorps karakter'. Alleen activiteiten die dat versterken, worden ondersteund. "Een technodance-event in de binnenstad past daar niet bij", zei marketing-manager Monique Otto maandagavond.

Een 12 uurswieler-evenement van De Tubanters, de skatewedstrijd Heng Lose voor Metropool en een vriendschapstreffen van drumfanfare Hengelo, met bevriende marchingbands. Dat zijn drie van de acht nieuwe aanvragen die bij Hengelo Promotie zijn ingediend. In totaal zijn 25 steunverzoeken ingeleverd. Voor 1 februari wordt beslist welke evenementen 'in de prijzen' vallen.

Otto meldde dat het budget, dat is verhoogd van 375.000 naar 485.000 euro, vooral wordt gebruikt om het specifieke eigen karakter van Hengelo te versterkten. "Daar willen we op inzetten."

In het eerste politiek café van 2020 werd pittige kritiek op het gemeentebestuur geleverd, zonder dat echt weerwoord werd gegeven. Discussies kabbelden. Stadsdichteres Hettie Franken mocht haar gal spuwen over het uitblijven van gemeentelijk steun - lees geld. Subsidieverzoeken voor drie projecten werden afgewezen. "Een ambtenaar zei: de gemeente geeft liever geld uit aan verwarde personen dan aan kunst", sneerde Franken.

Volledig scherm
Aan de tafel bij de gespreksleiders: Manon Jonquiere, Henk Kiewik, Jeanet Nijhof en Hanneke Steen (vanaf links). © Cees Elzenga/hetoog.nl

Hoge rentelast

Henk Kiewik van de Hengelose Revue en Manon Jonquiere van muziekvereniging Armonia klaagden over de hoge rentelast op gemeentelijke leningen. Het toneelgezelschap betaalt 6,5 procent, de muzikanten 4,9 procent. "Het voelt raar om aan de ene kant subsidie te krijgen en aan de andere kant rente te moeten betalen", aldus Jonquiere.

CDA-fractieleider Hanneke Steen wees op het grote verschil tussen instellingen als Metropool, de Schouwburg Hengelo en Oyfo, die samen 6,5 miljoen euro toucheren en het verenigingsleven, dat in totaliteit anderhalve ton krijgt. "Dat is buiten proportie." Zij bepleitte een andere verdeelsleutel.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.