Twee Esthers in de prijzen bij Groenste Idee Hengelo

videoHENGELO - Esther van Gennip, die kooklessen wil verzorgen met biologische groenten en Esther Glas, aanvoerder van de beweging Bos op het Plein, zijn donderdagavond in de prijzen gevallen bij het Groenste Idee van Hengelo. 

De ideeënwedstrijd was voor de tweede keer opgezet door de Stichting Groener Hengelo en de Groene Loper Hengelo. Esther van Gennip kreeg de prijs van 500 euro, voor het Groenste idee van Hengelo 2019. Zij gaat kooklessen verzorgen over biologisch geteelde (vergeten) groenten, fruit en noten die je in het wild kunt plukken voor mensen met een smalle beurs (kosteloze deelname). Zo wil ze laten ervaren dat gezond koken met duurzame lokale producten bereikbaar is voor mensen die weinig te besteden hebben.

De winnaars

Slow-fashion designer Danya Weevers werd verkozen tot de duurzaamste ondernemer van de stad. Weevers ging de strijd aan met de vervuilende (fast fashion) mode industrie. Volgens de jury laat zij met haar collecties zien dat het anders kan.

Esther Glas is uitgeroepen tot de duurzaamste inwoner van Hengelo. Zij wist met Bos op het plein in zeer korte tijd duizenden stadgenoten te mobiliseren om op te staan voor een groen(er) marktplein. Zij zette zo de thema's groen en natuur in Hengelo op de kaart.

Wisselbokaal Houten Hengeloërtje

Naast de geldprijs van 500 euro voor het Groenste idee kregen de winnaars een cadeaumand met duurzame lokale producten en de wisselbokaal Het Houten Hengeloërtje. Tijdens de avond vertelden directeur Matthijs Nijboer van Natuur en Milieu Overijssel en ecoloog Tim Asbreuk (Buiting Advies) over ecologie in een stedelijke omgeving en hoe meer rekening gehouden kan worden met de natuur.

Stichting Groener Hengelo en de Groene Loper gaven in Kulturhus Hasselo aan dat ze bij alle 33 inzendingen voor het Groenste idee kijken of ze de indieners verder kunnen helpen. Zo ontstonden al spontaan ideeën en verbindingen.

Volledig scherm
Esther Glas van Bos op het Plein is gisteravond gekozen tot duurzaamste inwoner van Hengelo. © Cees Elzenga / hetoog.nl

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.