Volledig scherm
PREMIUM
Paul en Hilbrand, een week voor D-day. © Familie Holtrop

Twentse vliegeniers speelden 75 jaar geleden rol tijdens D-day: ‘Hij deed wat hij moest doen’

HENGELO/GOOR - Vandaag precies 75 jaar geleden vlogen 11.590 toestellen van de geallieerden het kanaal over om manschappen, wapens en voorraad te droppen in Frankrijk. D-day: het begin van de bevrijding van West-Europa. De overmacht was geweldig: tegenover elk Duits vliegtuig hadden de geallieerden er tien. Onder de piloten twee vliegeniers met Twentse roots.

'Dit is dus het tweede front', schrijft hij op 7 juni 1944 naar huis. Met zijn bommenwerper heeft Hilbrand Holtrop uit Hengelo de dag ervoor de invasie ondersteund. Drie dagen later stort hij neer in het Kanaal. Zijn zoon Paul (78) leeft nog dagelijks met het verlies. "De leegte, die voel je altijd."

  1. Bruiloftschutter Beckum schoot drie keer: OM wil jarenlange celstraf

    Bruiloft­schut­ter Beckum schoot drie keer: OM wil jarenlange celstraf

    BECKUM - Hij dacht naar eigen zeggen een goede daad te verrichten toen hij een heethoofd op het bruiloftsfeest diens pistool aan hem liet geven. Dan zou er tenminste niet mee worden geschoten. Maar even later haalde hij zelf drie keer de trekker over te midden van de gasten. Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel tegen de man die vorig jaar drie mensen verwondde bij een schietincident in Beckum Palace. Het noemt de verklaring over het pistool ‘kul’.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.