Volledig scherm
Het pand van Ambiq in Hengelo. © Google Streetview

Zorginstelling Ambiq uit Hengelo in financieel zwaar weer

HENGELO - Jeugdzorginstelling Ambiq uit Hengelo moet drastisch bezuinigen. De cijfers over het eerste half jaar van 2019 waren zo zorgelijk, dat per direct maatregelen zijn getroffen. Tijdelijke contracten worden niet meer verlengd en er is een vacaturestop. Ook een woongroep in Hengelo wordt gesloten.

De problemen worden bevestigd door Ambiq-bestuurder José Schilderinck na vragen van Tubantia. Volgens haar zijn de tekorten mede ontstaan doordat tariefstijgingen, inflatie en loonstijgingen niet geheel worden vergoed. De instelling verwacht alleen al op de verwachte loonstijging - 8 procent over twee jaar - 3 % te moeten toeleggen. Daarnaast is het door de ‘problematiek op de arbeidsmarkt’ ook moeilijker geworden om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden waardoor dure ZZP‘ers moeten worden ingehuurd.

Ambiq biedt zorg aan kinderen en (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Alle medewerkers zijn recentelijk per mail op de hoogte gesteld van de maatregelen. De zeven cliënten van de woongroep uit Hengelo en de personeelsleden worden verdeeld over andere locaties. De woongroep sluit volgens Ambiq onder meer haar deuren vanwege te weinig aanmeldingen. Hoeveel werknemers met een tijdelijk contract worden geraakt door de beslissing durft Schilderinck niet te zeggen. ,,Sommige contracten lopen in november al af, andere pas over een jaar.”

Volgens de laatste cijfers waren op 31 december 2018 bijna duizend mensen in dienst bij Ambiq en werd aan 1584 ‘unieke cliënten’ zorg verleend. De genomen maatregelen hebben volgens de bestuurder vooralsnog geen invloed op de kwaliteit van de zorg. ,,Maar zoals het nu is, kan het niet doorgaan.”

Prinsjesdag

De financiële problemen zijn niet uitzonderlijk in de jeugdzorg. Na de troonrede van afgelopen dinsdag luidde Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, de noodklok, toen bleek dat er niet meer geld bij zou komen. Het extra geld - 300 miljoen euro in 2020 en 2021 - was al bekend bij de Voorjaarsnota. Daarnaast is dit geld allereerst bedoeld om de tekorten bij de gemeenten weg te werken. ,,We moeten nog maar zien of daarvan iets bij de zorginstellingen terechtkomt”, zegt Schilderinck.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.