Volledig scherm
De zoutfabriek van Nouryon aan de Boortorenweg in Hengelo. © Carlo ter Ellen DTCT

‘Zoutfabriek Hengelo gaat in de verkoop’

HENGELO - De eigenaar van Nouryon, de afgesplitste chemietak van AkzoNobel, zou een verdere opsplitsing overwegen. Dat meldt het Financiële Dagblad.

Nouryon is net een jaar in handen van de investeerders Carlyle en GIC, nadat AkzoNobel de chemietak voor 10 miljard van de hand deed. De nieuwe eigenaren zouden volgens het FD verder willen gaan met alleen de productie van speciaalchemie, zoals chemicaliën voor de landbouw en bouwsector.

De zout- en chloorproductie zouden dan afgestoten worden. Daartoe behoort onder meer ook de fabriek in Hengelo. Volgens vakbond FNV ‘verwacht iedereen dat dit in 2020 gaat gebeuren’, zegt bestuurder Monique Daamen van FNV Bondgenoten in het FD.

Scenario

Desondanks zegt CFO Renier Vree van Nouryon dat het ‘geen actief project is’. Wel noemt hij het ‘een scenario’ dat zijn bedrijf de zout- en chloorproductie (bulkchemie) gaat afstoten. Vree: „De hamvraag is: is het logisch om beide activiteiten binnen één bedrijf te hebben op de lange termijn? Waarschijnlijk niet. Maar wat we ermee gaan doen, staat nog niet in de sterren geschreven.”

Angst hoeven de werknemers volgens de financiële topman niet te hebben voor een eventuele verzelfstandiging, maar hij spreekt dan vooral over de werknemers van het te verzelfstandigen Special Chemicals. Vree benadrukt de grote omvang van de activiteiten (met een omzet van 1,4 miljard).

Top 10

Cijfers over de zoutomzet maakt Nouryon niet bekend, maar feit is dat de zoutfabriek in Hengelo een klein deel uitmaakt van de miljardenomzet. Het bedrijf produceert zo’n zes miljoen ton zout per jaar, waarmee Nouryon in de top 10 staat van wereldwijde zoutproducenten. In Nederland is Nouryon met 35 procent marktaandeel in het strooizout de grootste.

Bij Nouryon in Hengelo werken citca 400 mensen. In hoeverre een opsplitsing van Specialty Chemicals de werkgelegenheid in Hengelo bedreigt, is onduidelijk. De fabriek is vooral een productielocatie en een eventuele nieuwe eigenaar kan die moeilijk verplaatsen. Het zout zit nu eenmaal in Twente onder de grond.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.