22 jaar cel voor gewelddadige dood Xaja (1) uit Hengelo

ALMELO/HENGELO - Partner Maick S. heeft Xaja (1) uit Hengelo om het leven gebracht. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 22 jaar. Er is geen bewijs dat moeder Sarinda van E. het letsel heeft toegebracht. De rechtbank spreekt haar daarvan vrij. Ze is ook niet tekort geschoten in het beschermen van haar dochtertje.

‘Eindelijk gerechtigheid’, reageren nabestaanden en vrienden van de vader op het vonnis.  Advocaat Janbart Kalk die S. bijstaat, is verrast dat de rechtbank vindt dat er sprake is van moord, terwijl het Openbaar Ministerie uitging van doodslag. Hij tekent hoger beroep aan.

Zeer zware mishandeling

12 oktober 2017 overleed de 1-jarige Xaja uit Hengelo aan de gevolgen van zeer zware mishandeling en het toedienen van amfetamines. Na het toebrengen van het letsel heeft de man zich niet meer om Xaja bekommerd. Pas later in de ochtend belde hij 112.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand voor doodslag veertien jaar cel tegen Maick S. (32) uit Hengelo, de nieuwe partner van de moeder. Tegen moeder Sarinda van E. (23) uit Hengelo eiste de rechtbank achttien maanden, met aftrek van voorarrest omdat ze haar kind in hulpeloze toestand zou hebben achtergelaten.

Wisselende verklaringen

Quote

Xaja was onschuldig en weerloos

Rechter

De opgelegde straf is dus hoger dan de eis van de officier van justitie. Rechtbankpresident Sandra Huisman: „S. heeft veel wisselende verklaringen afgelegd. Het motief voor de moord is niet opgehelderd. De nabestaanden zullen met de waarom vraag verder moeten leven. Geen enkele straf zal recht doen aan dit leed.”

Als strafverhogend weegt de rechtbank mee dat de man een onschuldig en weerloos kind van slechts veertien maanden oud in haar eigen huis, in haar eigen kamertje heeft omgebracht. „Xaja had zich juist veilig moeten voelen. S. heeft geen openheid van zaken gegeven”.

Applaus

Nabestaanden en vrienden van de vader Wesley van Gerwen applaudisseerden toen rechter Huisman ‘22 jaar’ uitsprak. Buiten de rechtbank vielen ze elkaar in de armen. Van Gerwen zei dat hij er altijd al van was uitgegaan dat Maick S. de dader was en dat er sprake was van moord. Moeder Sarinda Van E. achtte hij hiertoe niet in staat. „Maar Xaja krijg ik met dit vonnis niet terug”, zei hij aangeslagen.

Donderdag waren de nabestaanden bij het graf van Xaja om lichaamsdelen van het meisje die voor onderzoek nog bij het NFI waren achtergebleven bij te zetten. Moeder Van E. was ook daarbij aanwezig.

Fataal

Maick S. heeft altijd ontkend Xaja iets te hebben aangedaan. Hij zou haar zelfs op de fatale ochtend nog de fles hebben gegeven, waarna het meisje onwel werd. De beschrijving die S. daarvan gaf kon volgens deskundigen die haar overlijden onderzochten, helemaal niet kloppen.

Moeder Van E. heeft steeds gezegd dat ze niets van de mishandeling van haar dochtertje heeft gemerkt. Ze heeft die nacht doorgeslapen en is ’s ochtends voor zichzelf naar de dokter gegaan.

Verdachte Maick S. was niet aanwezig toen rechtbankpresident Sandra Huisman het vonnis voordroeg. Sarinda van E. was wel aanwezig. Naast de celstraf moet S. zo’n 84.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan de vader en oma van het slachtoffertje.

Complex

Anders dan gebruikelijk besloot de rechtbank vanwege de complexiteit zes weken de tijd te nemen voor het vonnis. Toen ze twee weken geleden de zaak formeel sloot, maakte ze bekend dat moeder Sarinda van E. alvast kon worden vrijgelaten. Een toelichting daarop kon de rechtbank toen nog niet geven. Haar advocaat had eerder gevraagd haar vrij te spreken.

Wesley van Gerwen, de biologische vader van Xaja, reageert op het vonnis in de bovenstaande video.

Volledig scherm
Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak had de vader van Xaja een foto van zijn dochtertje en haar knuffel bij zich. © Frank Timmers

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.