Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

4 jaar geëist na schietparij op woning in Hengelo

ALMELO - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in de rechtbank in Almelo een celstraf van vier jaar geëist tegen Unal A. (47). De Hengeloër stond terecht vanwege een schietpartij aan de Castorweg in Hengelo, op 13 juni. Zelf ontkende hij iets met de zaak te maken te hebben, maar volgens de officier van justitie is er sprake van een poging tot doodslag.

Op de rechtbank haalde A., sinds jaren bekend bij justitie en in het bezit van een strafblad van twintig kantjes, regelmatig het bloed onder de nagels van de rechters vandaan. Bijvoorbeeld door beledigend te spreken over één van de slachtoffers van de schietpartij. „Hij is zelf crimineel en liegt over mij. Zijn soort is het laagste van het laagste.” Of door te klagen over de gang van zaken in de rechtbank. „Ik zit al vanaf vanochtend acht uur in de cel en mag niet roken. Dat is geestelijke mishandeling.”

Meerdere schoten
Volgens het OM schoot A. 13 juni midden in de nacht meerdere keren met een pistool op het huis. Op dat moment lag de bewoner achter het raam van de woonkamer te slapen. Op de bovenverdieping sliepen zijn vriendin en drie kinderen. Meerdere kogels vlogen door de rolluiken en belandden in de woonkamer onder meer in een knuffel en in een kast. Iedereen kwam met de schrik vrij.

Vroeger vrienden
De woning van het slachtoffer stond bij de politie geregistreerd vanwege een conflict met A. De twee kenden elkaar volgens A. vanwege hun gezamenlijke, criminele verleden. „Vroeger waren we vrienden”, zei de verdachte. Of dat conflict ook de aanleiding voor de schietpartij was is niet duidelijk. A. houdt vol er niets mee te maken te hebben.

DNA
Het OM ziet dat anders. Op het gebruikte pistool, dat vlakbij de plek van de schietpartij is gevonden, is DNA van Unal A. aangetroffen. De Hengeloër zegt niet te weten hoe dat kan. Tegenover de politie verklaarde hij wel eens schietoefeningen te doen in een bos bij Holten. „Maar dat was een grapje. Gewoon om even van het gezeur van de agente af te zijn. Ze was mateloos irritant tijdens het verhoor. Ik ken dat wapen helemaal niet.”

Geen alibi
Maar dat de vriendin van het slachtoffer verklaarde hem het laatste schot te hebben zien afvuren en het feit dat hij geen alibi heeft, zeggen volgens de officier genoeg. Daarom wil het OM dat hij behalve de geëiste celstraf ook ruim 2.200 euro aan schadevergoeding betaalt. Tot ongenoegen van A. „U denkt toch niet dat ik ga schieten zonder bivakmuts, mevrouw de rechter? U kunt toch logisch nadenken? En het klopt dat ik wel eens bij het slachtoffer kwam, maar dat komt omdat ik regelmatig bemiddel tussen criminelen die ruzie hebben.”
Unal A. moest ook voorkomen voor een poging tot afpersing, maar daarvoor is volgens het OM te weinig bewijs.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.