Volledig scherm
Het complex van Siemens in Hengelo. © Siemens

400 werknemers Siemens Hengelo houden baan na overname VDL

VideoHENGELO - Siemens Hengelo blijft open. Er is vannacht een principe-overeenkomst gesloten met de VDL Groep uit Brabant. Volgens de gesloten intentieovereenkomst behouden na de overname 400 van de 470 vaste werknemers voor minimaal vier jaar hun baan.

De overname wordt definitief na boekenonderzoek. Siemens Hengelo blijft nog tot een jaar na de voorgenomen overname orders van het moederbedrijf Siemens uitleveren. Na deze overgangsperiode zal de grootste groep medewerkers gasturbines en compressoren blijven assembleren en onderdelen daarvan blijven produceren. Die installaties worden geïnstalleerd op olie- en gasvelden en in energiecentrales. VDL Hengelo gaat de turbines en compresoren na de overname aan Siemens leveren. De huidige eigenaar wordt dus straks klant bij VDL Hengelo.

Een andere aanzienlijke groep medewerkers zal voor VDL ETG engineeringswerk gaan doen voor ASML, een grote klant van VDL. ASML bouwt in Veldhoven machines waarmee chips geproduceerd kunnen worden. Ook de Almelose vestiging van VDL - de vroegere machinefabriek van Philips - produceert onder andere voor ASML.

Familiebedrijf

VDL is een industrieel familiebedrijf met 17.000 werknemers. Het conglomeraat acteert in een breed spectrum. Het produceert zowel eindproducten, zoals personenwagens bij VDL Nedcar in Born en bussen bij VDL Bus & Coach in Valkenswaard, als halffabricaten voor de industrie. Het huidige Siemens Hengelo wordt de honderdste werkmaatschappij van VDL.

Vast personeel houdt baan

Volledig scherm
Fabriekshal bij Siemens in Hengelo waar gasturbines worden geassembleerd. © Siemens

Een jaar na de overnamedatum kunnen in ieder geval 400 medewerkers hun baan behouden ,,We hebben de intentie om iedereen aan het werk te houden, dus alle 470 medewerkers”, zegt Willem van der Leegte, president-directeur van VDL. ,,We gaan ons best doen voor de overige 70 medewerkers productmarktcombinaties (combinatie van uniek product voor unieke groep klanten-red.) te creëren. Een andere mogelijkheid is, dat wij hen elders bij VDL proberen onder te brengen.” 
De hoofddirectie van Siemens besloot vorig jaar november dat de vestiging Hengelo dicht gaat. Er werkten toen nog 600 mensen, van wie ruim 100 ingeleende krachten. Sluiting van Siemens Hengelo zou ook grote gevolgen hebben gehad bij toeleveranciers in de regio en zou bij die bedrijven naar schatting ook nog eens ruim 1.000 banen hebben gekost.

Miraculeus

Het is voor de tweede keer dat Siemens Hengelo op miraculeuze wijze ontsnapt aan sluiting. In november 2000 werd ook al aangekondigd dat het bedrijf, dat toen nog Demag Delaval heette, dicht zou gaan. De vestiging was toen nog een stuk kleiner en had 370 werknemers. Uiteindelijk verdween toen alleen de productie van 'kale' compressoren naar een zusterbedrijf in het Duitse Duisburg.
 Na het horen van het goede nieuws verwijderden medewerkers van Siemens meteen de protestslogan, die sinds november achter de ruiten van het kantoor in Hengelo hing (zie filmpje). 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.