Volledig scherm
Foto ter illustratie. © iStock/Thinkstock

Accountant ontdekt dat Hengelo nog ergens 4,6 miljoen moet hebben

HENGELO - De gemeente Hengelo sluit 2016 af met een positief saldo van ruim zes miljoen euro, aanzienlijk meer dan aanvankelijk werd gedacht. "Wij zijn als college van B en W dan ook heel tevreden", aldus wethouder Mariska ten Heuw dinsdagavond in de vergadering van de gemeenteraad. 

"Het heeft ons ook verrast, dit hoge bedrag, na een intensief jaar waarin nogal wat ophef was." Het jaar 2016 stond, zoals zij aangaf, voor 'forse uitdagingen.' 

Miljoenen uit jaren '90

Uiteindelijk was het de accountant die in de boeken ontdekte dat de gemeente op het Besluit Woninggebonden Regeling uit de jaren negentig 4,6 miljoen overhoudt. Dat was een subsidieregeling voor betaalbare nieuwbouw. Vorig jaar werden de laatste betalingen gedaan en toen resteerde dit bedrag in de door de gemeente beheerde geldpot. Samen met andere overschotten elders in de begroting betekent dit voor Hengelo een positief resultaat van precies 6,1 miljoen euro. Er werd onder meer minder aan bijstandsuitkering verstrekt en door de zachte winter werd er minder zout gestrooid dan verwacht. Ook was er een rentevoordeel van een half miljoen euro.

Sociale uitgaven

Belangrijk daarbij is ook dat het tekort van 3,8 miljoen euro op sociale uitgaven kan worden gedekt met geld dat in eerdere jaren werd overgehouden. Binnenkort neemt de gemeenteraad een besluit over een plan van aanpak waarin maatregelen zijn opgenomen om de zorg voor mensen zeker te stellen en tegelijk binnen het budget te blijven. De tekorten als gevolg van rijksbezuinigingen zouden anders steeds verder oplopen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.