Volledig scherm
Er is dringend geld nodig voor het onderhoud van AED's. © Beeldrchief Tubantia

AED's vallen in Hengelo uit door achterstallig onderhoud

HENGELO - Stichting Twente Hart Safe heeft volgens oprichter Henk Poort dringend donateurs nodig om het netwerk van AED's ofwel defibrillatoren in Hengelo in stand te houden. 

Van de pakweg 100 AED's van particulieren en bedrijven die in de stad een netwerk vormen, zijn er door achterstallig onderhoud nu al 25 niet meer inzetbaar. Nog eens 25 AED's vallen volgens Henk Poort van de stichting in de loop van dit jaar uit. Van de resterende 50 defibrillatoren zijn niet alle apparaten 24 uur per dag beschikbaar, bijvoorbeeld omdat ze binnen een kantoor, bedrijf of winkel zijn geplaatst.

Geen garantie

Daarmee is het volgens Poort 'niet meer gegarandeerd' dat de AED in geval van een hartinfarct op tijd kan worden ingezet. Dat zou binnen zes minuten moeten gebeuren. „Maar met deze uitval moet een veel te grote afstand worden overbrugd met de AED”, aldus Poort.

Evenement

Een beetje AED kost bij aanschaf 1.800 euro. Pakweg 20 AED's zijn door de stichting zelf betaald. „Ik moet een ton binnenhalen om Hengelo ook op langere termijn op de been te houden. Ik ga graag alle apparaten langs om alles weer up to date te maken”, zegt Poort.  Hij denkt ook aan het organiseren van een evenement om inkomsten binnen te halen.

Wijkraden

Mede door het werk van de stichting mogen wijkraden straks hun budget gebruiken om een AED aan te schaffen. De gemeente heeft per 1 januari, voor de komende drie jaar, 6.000 euro jaarlijks beschikbaar gesteld  voor particulieren of bedrijven die bereid zijn hun apparaat buiten op een openbaar toegankelijke plaats te hangen. Daarvoor is echter een investering in een buitenkast nodig. Bij de gemeente kan hiervoor nu subsidie worden aangevraagd.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.