Volledig scherm
Op deze luchtopname uit 2016 is de composteringsinstallatie van Twence duidelijk zichtbaar: het is het complex rechts op de foto. Achter de gebouwen liggen grote hopen gft-afval klaar voor verwerking. Het volledige complex brandde in de nacht van zaterdag op zondag af. © Carlo ter Ellen

Afgebrande composteringsinstallatie Twence zou komende jaren vernieuwd worden

HENGELO - De grote brand in de composteringsinstallatie is een zeer zware slag voor Twence. De installatie speelt een cruciale rol bij het verwerken van GFT-afval tot compost en biobrandstof. Overigens lagen er voor de brand al plannen om het hele complex te vernieuwen.

Twence profileert zich de laatste jaren steeds meer als producent van energie en gerecyclede bouwstoffen dan als afvalverwerker. Jaarlijks wordt onder meer 156.000 ton biomassa omgezet in biogas, biobrandstof en compost. En omdat die hoeveelheid elk jaar toeneemt, was Twence al bezig met plannen voor vernieuwing van de composteringsinstallatie. De grote hoeveelheden opgeslagen afval gaven namelijk steeds vaker stankhinder in de omgeving. 

Nieuwe opslaghal

In het jaarverslag 2018 meldt de afvalverwerker daarover: “We merken heel duidelijk het effect van de maatregelen die gemeenten hebben genomen om het scheiden van afval te stimuleren. Soms hebben we zo veel GFT dat we het niet meteen kunnen verwerken. Dan slaan we het materiaal tijdelijk buiten op. Als we het later naar de installaties brengen, geeft dat soms geuroverlast. Dat is erg vervelend voor onze omgeving. Volgend jaar bouwen we daarom een grote nieuwe opslaghal. Dat is een eerste stap, de komende jaren gaan we de hele composteringsafdeling vernieuwen."

Welke invloed de brand van vannacht gaat hebben is nog onduidelijk. Volgens de brandweer zijn het pand en de installatie zwaar beschadigd. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.