Rinus Roelofs (l) , kunstenaar en wiskundige, exposeert in Barcelona met groot werk. In de  HeartGallery aan de Drienerstraat, toonde hij onlangs kleiner werk. Recht Jan Noltes, initiatiefnemer van de exposities van Roelofs.
Volledig scherm
Rinus Roelofs (l) , kunstenaar en wiskundige, exposeert in Barcelona met groot werk. In de HeartGallery aan de Drienerstraat, toonde hij onlangs kleiner werk. Recht Jan Noltes, initiatiefnemer van de exposities van Roelofs. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Als kunstenaar is Rinus Roelofs wereldberoemd; nu komen zijn beelden eindelijk ‘thuis’ in Hengelo

HENGELO - Hij exposeerde in New York, Tokio, Hongkong en Barcelona. Waar eigenlijk niet? Rinus Roelofs wordt zelfs vergeleken met de wereldberoemde Escher. Na een wereldreis komen de beelden van de Hengelose kunstenaar en wiskundige binnenkort naar huis.

Het gaat om  grote geconstrueerde metalen beelden, gemaakt bij het Hengelose metaalbedrijf Strobos, met een mathematisch element als basisvorm. Opdrachtgever was het Museu de la Ciència de Barcelona, waar de beelden sinds begin februari 2019 op de binnenplaats van dit museum zijn te bewonderen.

Acht maanden

Stichting HeArtGallery nam daartoe het initiatief en heeft zich afgelopen tijd beijverd om de beelden naar Hengelo te halen en die voor een periode van acht maanden te exposeren op het Stationsplein. De 50.000 euro die daarvoor nodig is voor onder meer verzekering en transport is binnen. De gemeente heeft die toezegging gedaan.

Quote

De beelden op het Stations­plein zullen een leuke traktatie zijn

Rinus Roelofs, Beeldend kunstenaar en wiskundige

Hoge verwachtingen

Een aanvraag bij het Lokaal Fonds voor 15.000 euro loopt nog. „Dat geld is bedoeld voor marketing en promotie, om het project van Rinus ook landelijk onder de aandacht te brengen. Ook willen we vakantiegangers in Twente straks wijzen op deze prachtige expositie”, vertelt voorzitter Jan Noltes van HeArtGallery. „Ik heb er hoge verwachtingen van dat dit een succesvol project wordt. Dit kan Hengelo komende zomer een flinke zet in de rug geven.”

Klaar voor

Rinus Roelofs is er volgens eigen zeggen ‘helemaal klaar voor’. Hij heeft nog een extraatje voor Hengelo in petto. „Ik maak twee grote beelden extra. Een leuke traktatie voor op het Stationsplein.”

Buiten Hengelo is hij wereldberoemd. Hij exposeerde in tal van wereldsteden als Tokio en New York en wordt overal gewaardeerd om zijn werk. In Nederland exposeerde hij onder meer in het prestigieuze kunstmuseum Escher in het Paleis in Den Haag. Onlangs was hij, met kleinere werken, ook te zien in de inmiddels gesloten galerie HeArtGallery aan de Drienerstraat. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.