Applaus, maar geen ovatie voor plan Hijschkamer in Hengelo

VideoHENGELO - De Hengeloërs moeten het plan voor de Hijschkamer omarmen. Dat stelde wethouder Bas van Wakeren dinsdagavond in een volle zaal van de Schouwburg. Hij oogstte applaus, maar geen ovatie.

De aansporing van Niels Platenkamp kwam uit zijn hart. Hij stelde de laatste vraag bij de presentatie van het toekomstige marktplein. „Aan niks doen heb je niks.” De wethouder speelde daar handig op in. „Hengelo moet zich hieraan verbinden. Anders zakken we terug in jarenlange discussies.”

Niet iedereen was razend enthousiast over de plannen van Adriaan Geuze van ontwerpbureau West8 en Gerard Cornelisse. Het duo was door het gemeentebestuur gevraagd een kostendekkend concept voor hartje Hengelo uit te dokteren.

Schop in de grond

Zij ontvouwden hun plannen voor een open culturele markthal en een variant op Storks gesloopte Hijschgebouw voor het eerst publiekelijk. Eerder op de dag omarmden burgemeester en wethouders hun toekomstvisie. Het college wil snel de schop (voor een fietsenstalling) in de grond. Centrumondernemers meldden blij te zijn dat er reuring komt. 

Anderzijds werd geconstateerd dat massaal bezochte optredens, zoals bij de Nacht van Hengelo naar het toekomstige evenementenplein voor het stadhuis moeten verkassen. Daarvoor is met de bouw van de halfopen hal geen plek.

Spinaziesapjes 

In de culturele markthal, waar jonge creatieve geesten onderdak moeten krijgen, wordt ‘nieuwe’ horeca aangeboden door brasserie Stravinsky. Dat ontlokte een aanwezige de opmerking ‘dat in Twente geen mens op spinaziesapjes’ af komt.

Vragen werden gesteld, suggesties gedaan, begeleid door Martin Steenbeeke. Waar de een pleitte de Brinktoren te slopen (en applaus kreeg), wees kunstenaar Pier van Dijk erop dat dit een geschenk aan de stad was. Zijn artistieke windwijzer prijkt bovenop.

Wethouder Van Wakeren probeerde de groep rond kunstenaar Edith Glas (Bos op ’t Plein) de wind uit de zeilen te nemen. Hij meldde dat voor Hensen ‘een bosje’ komt. Klein Twickel, grapte een aanwezige.

Volledig scherm
© West 8

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.