BAM! in Hengelo trekt 20.000 bezoekers: ‘Een festival voor iedereen’

VIDEOHENGELO - Het BAM! Festival in het Prins Bernhardplantsoen kende zaterdag een massale toestroom van bezoekers. Alleen al de start was flitsend. Tijdens het avondprogramma kon je over de hoofden lopen. “Dit is pas Hengelo Promotie.”Gerard Smink

Volledig scherm
Luuk Schmidt © Reinier van Willigen

Gertie Schmidt is zo iemand die met veel plezier BAM! bezoekt. “Gewoon top, dit.” Zijn zoon Luuk is één van de dertig organisatoren die het festival mogelijk maakt. “Negen maanden van voorbereiden zitten erop. We hebben acts voor jong en oud. Ik ben alweer bezig met regelen voor volgend seizoen”, zegt hij. “Je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Zaterdag tijdens de 12e editie van BAM! werden er 15.000 tot 20.000 bezoekers verwacht. En dat aantal werd ook zeker gehaald, misschien wel meer en werd het bezoekersrecord van voorgaande jaren gebroken. De loop zat er direct al goed in.

Terwijl de band ‘Paterzonen’ uit Rotterdam heavy rock ten gehore brengt, zegt Rob Sanders (67): “Er wordt vaak negatief over Hengelo gesproken. Maar het is toch mooi om hier te zijn. Eenmaal per jaar is er BAN. En het is altijd mooi weer. Mensen van diverse pluimage zie je hier. Ik geniet.”

Artiesten als Kenny B, The Animals & Friends en Freez kwamen naar Hengelo. Veel nationale én internationale artiesten betraden het Hengelose podium voor een dag vol muziek, kunst en theater.

Liefst vijf podia met optredens, een goed gevuld theater- en kunstprogramma en fantastische weersomstandigheden in het prachtige decor van het Prins Bernhardplantsoen. Meer was niet nodig om BAM! opnieuw tot een succes te maken. Vrolijkheid alom. Heupwiegende mensen op de klanken van de muziek in vele genres. Bekenden die elkaar zien. Het is voor velen feest.

Regionaal talent

Niet alleen alom bekende namen, ook regionaal talent mocht zich laten zien op de podia. Zo kwamen onder andere de Twentse bands Roots Creation en Faico optreden voor de festivalgangers. De dag werd feestelijk afgesloten door de Israëlische band Gili Yalo. Tijdens het avondprogramma kon je over de hoofden lopen.

Zoals Luuk Schmidt zegt: “BAM is van iedereen.” En zo is het! Met een scala aan workshops, poëzie, schaduwtheater en straattheater is er entertainment voor iedereen. Op het gebied van theater en kunst werd er ook gedacht aan de kleine BAM! bezoekers. Voor hen was er een speciaal kindertheaterprogramma en een kids-area ingericht.

Een leger van 190 vrijwilligers zet zich voor en tijdens het festival in door te fungeren als barpersoneel, opbouwers en kassamedewerkers.

Decorontwerp

Zo ook Kajo Baljet. Hij is de coördinator decorontwerp. “We hebben er lang en hard aan gewerkt om er ook met de decors iets moois van te maken en het park van een passende aankleding te voorzien. En we doen dat als vrijwilligers.”

Of Koen Leferink op Reinink. Hij kwam ‘s middags als bezoeker naar het festival. Toen hem werd gevraagd waarom hij geen vrijwilliger was, besloot hij een paar uur lang bier te tappen. En hij deed dat met genoegen. Tegen 22.00 uur haakte hij af, want zondagochtend vroeg moest hij voetballen met het team van BWO 9. “Dan moet ik op het veld staan, dus ik maak het niet te laat.”

“We hebben nog nooit zo’n soepele voorbereiding gehad”, zegt mede-organisator Jana Simmelink. “We hopen dat er elk jaar meer bezoekers komen.” Dat lijkt te zijn gelukt.

Dankzij diverse samenwerkingen met (maatschappelijke)partners en sponsoren kan dit gratis festival voortbestaan. De organisatie won vorig jaar nog in politiek café Hengeloos Peil de Publieksprijs. Dat was niet voor niks. “Over Hengelo Promotie gesproken. Dit is pas Hengelo promotie”, zegt Gertie Schmidt met een knipoog. ‘ 

Volledig scherm
© Reinier van Willigen
Volledig scherm
© Reinier van Willigen

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.