Volledig scherm
Met de actie hoopt het Bataafs Lyceum bij te dragen aan herstel van het Milton Peters College op Sint Maarten, waar Anke Hoopman les geeft. De lerares Nederlands stond vorig jaar nog in Hengelo voor de klas. © Anke Hoopman

Bataafs Lyceum Hengelo schaatst 12 mille bijeen voor Sint Maarten

HENGELO - In totaal kost het de telploeg bijna 4 uur om alle bijdragen bij elkaar op te tellen. In de kleine pauze hebben alle mentoren de enveloppen van hun leerlingen verzameld. Dat was om 10 uur. Rond 2 uur 's middags is het bedrag bekend. Terwijl op de schaatsbaan de tweedeklassers hun rondjes schaatsen, krijgt Bas Smies de eindstand door: 11.845 euro. Ruimschoots meer dan gehoopt, geeft de teamleider vwo onderbouw aan.

De schaatsactie voor Sint Maarten is spontaan geboren. Verschillende ideeën die er leefden op school, kwamen met de sponsoractie bij elkaar. Het Bataafs Lyceum houdt elk jaar wel sponsoracties, maar nooit zo groots opgezet. Dit jaar werd na gedacht over een grote actie, vanwege het 100-jarig bestaan van de school. Tegelijkertijd rees de vraag of de school iets kon betekenen voor de Caribische middelbare school waar oud-docent Anke Hoopman sinds deze zomer les geeft en die zwaar werd getroffen door orkaan Irma, begin september. Al snel meldden zich meerdere medewerkers die allemaal wel mee wilden denken en organiseren.

Begonnen als sponsorloop

In 2,5 week tijd is de hele actie op poten gezet. Het begon met het plan voor een sponsorloop, maar vanwege het jubileumjaar mocht het ook wel wat groter, dus kwam de ijsbaan in beeld. Daarna regelde iedereen zijn onderdeel voor de grote dag. Inclusief de leerling die als dj de sfeer op de baan bepaald, en de motoragent die de slierten fietsers op veilige wijze richting IJsbaan Twente begeleidt.

Bij de ijsbaan liggen schaatsen langs de rand van hij ijs klaar, per maat uitgestald. Daar wordt druk gepast en gegiecheld, terwijl op de baan leerlingen rondjes zwieren, de een met wat meer gemak dan de ander.

Niet per rondje

Lucas Hemmink uit HV2A komt van de baan af. In totaal heeft hij 65,25 euro bijeen gebracht. Ingezameld bij familieleden, maar ook in de straat. Gelukkig voor hem, wordt er niet per rondje uitbetaald, want hij is de schaatsbaan maar een keer rond geweest.

Dat geldt niet voor Rick Hagrees, die er wel 5 rondes op heeft zitten. De leerling van HV2B zamelde 15 euro in bij voornamelijk familieleden. Hij vertelt dat ze in de klas les hebben gehad over de gevolgen van Irma voor het tropisch stukje Nederland. "Dat is wel heavy", concludeert hij. De actie vindt hij ene goed idee: "Schaatsen is wel leuk, en dat het geld oplevert voor Sint Maarten is helemaal mooi."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.