Volledig scherm
© Sem van der Wal

BDO: 'Ziekenhuis ZGT financieel in gevaar, zorginfarct dreigt’

HENGELO/ALMELO - De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), met vestigingen in Hengelo en Almelo, staat er financieel niet goed voor. Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen. ZGT krijgt, net als tien andere ziekenhuizen in Nederland, een onvoldoende voor de financiële situatie. Het Medisch Spectrum Twente (MST) doet het na jaren met (dikke) onvoldoendes, nu eindelijk beter.

In de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen rangschikt BDO Accountants de Nederlandse ziekenhuizen op basis van hun financiële jaarverslagen van 2018. In totaal zijn 64 ziekenhuizen vergeleken, universitaire ziekenhuizen uitgezonderd.

Het ZGT krijgt een vijf als eindcijfer. Dat is wel hoger dan vorig jaar, toen kreeg het ziekenhuis een drie. Maar daarmee is het ‘gevreesde zorginfarct’ volgens accountants ‘niet afgewend’. Door de financiële problemen dreigen er volgens hen problemen te ontstaan, waaronder langere wachtlijsten en personeelstekort.

MST groeit

In de ranglijst van financieel gezonde ziekenhuizen staat het ZGT op plek 57. Het Medisch Spectrum Twente (MST) doet het met een plek 50 beter. Vorig jaar bungelde het Enschedese ziekenhuis nog onderaan de financiële ranglijst; het ziekenhuis kreeg toen een 3. Het MST krijgt nu een voldoende: een 6.

MST schreef over 2018 eindelijk weer zwarte cijfers. Na twee jaren met in totaal 23 miljoen euro verlies, werd het boekjaar 2018 afgesloten met een nettowinst van 4,8 miljoen euro. Het ziekenhuis had daarmee de financiële wind eindelijk in de rug.

Laagste scores

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer scoort het slechtst van alle Nederlandse ziekenhuizen; dat krijgt nu een twee en vorig jaar een drie. Het Ommelander Ziekenhuis in Groningen moet het doen met een schamele vier, terwijl dat vorig jaar nog een acht kreeg.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.