Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Berichtje aan stagiair druppel voor breuk tussen RTV Oost en Rob Vorkink

HENGELO - Journalist Rob Vorkink (50) verlaat na ruim 28 jaar RTV Oost. Dat zijn beide partijen maandag overeengekomen bij de kantonrechter in Enschede. Ze kunnen niet langer door één deur.

De arbeidsrelatie tussen de Gorenaar en zijn werkgever is onwerkbaar geworden na een reeks van incidenten. De druppel die de emmer deed overlopen, was afgelopen september een kort tekstberichtje van Vorkink aan een 20-jarige stagiaire van RTV Oost waarin hij haar een 'lekker ding' noemde.

Ook Vorkinks meermalen via sociale media geuite harde kritiek op directeur/hoofdredacteur Marcel Oude Wesselink en RTV Oost, wogen voor zijn werkgever mee om contractontbinding te vragen bij de kantonrechter. Dat gebeurde nadat de partijen het niet eens werden over een vergoeding.

Die komt er alsnog, nadat kantonrechter mevrouw A. Kuipers  maandag, na felle verwijten over en weer, vroeg er alsnog samen uit te komen. Vorkink vertrekt per 1 februari, is tot die tijd vrijgesteld van werk en mag zolang zijn bedrijfsauto en -mobiel gebruiken. Hij krijgt bovendien 27.500 euro bruto mee. Maar alleen als de journalist zich, op straffe van 5000 euro boete per overtreding, op geen enkele manier meer negatief uitlaat over Oost en diens werknemers, met name Oude Wesselink. 

Onkundig

Vorkink noemde hem afgelopen voorjaar zelfs onkundig. Oude Wesselink eiste daarop dat Vorkink op het interne net van Oost zijn collega's excuses aanbood. Dat deed hij. Om enkele dagen later opnieuw publiekelijk zijn gal te spuwen.

Beledigen, excuses maken, beloven het nooit weer te doen en toch weer de fout in gaan; zo schetste raadsman Dijks van RTV Oost een patroon dat zich zou herhalen bij Vorkink. "Hoe komt dat nou?", vroeg kantonrechter Kuipers. "Ik zou deze dingen niet zo snel over mijn leidinggevenden zeggen..." 

Vorkink zei door de gang van zaken bij Oost 'gefrustreerd' te zijn geraakt, aangewakkerd door hoge werkdruk en dito ziekteverzuim bij de omroep. Hij voelt zich gestraft voor zijn kritische houding. Voor het gewraakte tekstberichtje had hij de stagiaire snel zijn excuses aangeboden. "Stom, dat berichtje had ik niet moeten sturen. Het was de avond voor mijn 50ste verjaardag en ik had wat op."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.