Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Bevolkingsonderzoek na open tbc bij leerling ROC in Hengelo

HENGELO - Gezondheidsdienst GGD Twente voert momenteel een bevolkingsonderzoek uit nadat bij een leerling van het ROC in Hengelo open tuberculose (tbc) is geconstateerd. Zo’n 300 personen uit de omgeving van de persoon worden gecontroleerd.

De open tbc werd geconstateerd bij een student die een juridische opleiding volgt bij het ROC van Twente in Hengelo. Over het specifieke geval kan de GGD uit privacy-overwegingen niet veel melden. Alleen dat het onder omstandigheden nu goed gaat met de persoon.

Inmiddels zijn 150 personen uit de directe omgeving van de patiënt onderzocht. Daarvan blijken er 44 besmet te zijn en zes ook werkelijk tbc te hebben, maar niet besmettelijk. De komende maand worden nog eens 150 personen onderzocht. 

De diagnose dateert al van begin oktober. Daar is toen geen ruchtbaarheid aangegeven, om onnodige onrust te voorkomen. Dat de gezondheidsdienst het nu wel naar buiten brengt, komt omdat het onderzoek ook tot onrust leidt. „Vooral veroorzaakt door onwetendheid”, aldus Inge Schreurs, verpleegkundig specialist bij de GGD. „Bij de term tbc luidt wel de bel, maar de kennis ontbreekt vaak over wat de ziekte inhoudt.”

25 gevallen

GGD Twente krijgt jaarlijks te maken met zo'n 25 gevallen van gesloten tbc. Dat wil zeggen dat bij de patiënt wel een bacteriële infectie is vastgesteld en dat hij of zij klachten heeft, maar de ziekte kan niet worden overgedragen. Bij zo'n vier, vijf gevallen is sprake van open tbc. De constaterende arts is verplicht om die te melden bij de GGD. Dan is er wel gevaar op besmetting via kleine waterdruppeltjes, die bij bijvoorbeeld een hevige hoestbui vrij kunnen komen. 

Een besmetting leidt in slechts tien procent van de gevallen tot de ziekte. „En het is nog steeds niet duidelijk waarom de ene besmetting wel leidt tot de ziekte en de andere niet", aldus Sophie Toumanian, arts en tuberculose consulent.

1Twente sprak met Liesbeth de Wit van GGD Twente. Beluister het interview hieronder terug.

Volledig scherm
Logo GGD Twente
  1. Bruiloftschutter Beckum schoot drie keer: OM wil jarenlange celstraf

    Bruiloft­schut­ter Beckum schoot drie keer: OM wil jarenlange celstraf

    BECKUM - Hij dacht naar eigen zeggen een goede daad te verrichten toen hij een heethoofd op het bruiloftsfeest diens pistool aan hem liet geven. Dan zou er tenminste niet mee worden geschoten. Maar even later haalde hij zelf drie keer de trekker over te midden van de gasten. Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel tegen de man die vorig jaar drie mensen verwondde bij een schietincident in Beckum Palace. Het noemt de verklaring over het pistool ‘kul’.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.