Volledig scherm
René Siteur, directeur van samenwerkende bibliotheken Hengelo en Hof van Twente. © Lenneke Lingmont

Bieb in Hengelo kan boetes nog even niet missen

HENGELO/HOF VAN TWENTE - Het boetesysteem voor het te laat inleveren van geleende boeken heeft zijn langste tijd gehad. Ook in Hengelo en Hof van Twente, voorspelt directeur René Siteur.

"Het scheelt een hoop ellende." René Siteur, directeur van de samenwerkende bibliotheken in Hengelo en Hof van Twente, vindt afschaffing van het boetesysteem een 'heel sympathiek' idee.  Dat gaat ook zeker gebeuren, is zijn overtuiging. "Maar op dit moment kunnen we het ons nog niet permitteren."

Voordelen

Steeds meer bibliotheken stoppen met het opleggen van boetes als boeken, cd's of ander materiaal niet tijdig worden teruggebracht. Naar schatting een derde van de leners in Nederland hoeft al geen boete meer te betalen.

Mark Deckers, bibliotheekadviseur én voormalig interim-directeur van de Hengelose bieb, verwacht dat binnen vijf jaar alle bibliotheken boetevrij zijn. "Iedereen ziet de voordelen", zei hij onlangs in deze krant.

Negatief

Siteur sluit zich daarbij aan. Het boetesysteem is volgens hem 'het meest controversiële onderwerp' als het over de bibliotheek gaat. "Op een verjaardag gaat het altijd eerst over de boetes. Heel negatief. Er zijn zelfs ouders die tegen hun kinderen zeggen: je mag niet meer naar de bieb, want je bent altijd te laat met inleveren, dat kost veel te veel. Maar we willen juist dat kinderen onbeperkt gebruik maken van de bieb."

Afnemen

De inkomsten uit boetes nemen volgens Siteur al jaren af.  "Onder andere door de mogelijkheid om online te verlengen en doordat wij per email of met een sms-berichtje de mensen erop attenderen dat ze hun boeken moeten inleveren of verlengen. Dat voorkomt boetes." Ter illustratie: in 2015 incasseerde de Hengelose bibliotheek nog 64.500 euro aan boetes, vorig jaar was dat nog 'maar' 45.000 euro.

Bezuiniging

Binnen enkele jaren zullen ook de bibliotheken in Hengelo en Hof van Twente het boetesysteem overboord zetten, als het aan Siteur ligt. "Maar volgend jaar nog niet." De Hengelose bieb kan de inkomsten uit boetes namelijk nog niet missen. Dat heeft te maken met de bezuiniging die de gemeente de bibliotheek heeft opgelegd: in totaal 150.000 euro. "We moeten nog elke euro omdraaien."

Rompslomp

Afschaffing van het boetesysteem zou de baliemedewerkers verlossen van een heleboel vervelende discussies en administratieve rompslomp. "Het gaat vaak maar om een paar kwartjes. Maar het kost wel heel veel tijd", zegt Siteur. "Het zou mooi zijn als het verdwijnen van de boete-inkomsten zou worden gecompenseerd met nieuwe betalende leden."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.