Volledig scherm
Reizigers massaal op weg naar de bus omdat de treinen niet rijden © Gerard Smink

Bijna hele dag geen treinverkeer tussen Hengelo en Enschede vanwege seinstoring

HENGELO/ENSCHEDE - Door langdurige sein- en wisselstoring moesten treinreizigers donderdag tussen Hengelo en Enschede met de bus.

‘Tussen Hengelo en Enschede rijden geen treinen door een sein- en wisselstoring. De extra reistijd is meer dan 60 minuten. De storing is naar verwachting rond 15.00 uur verholpen.’ Dat is om 12.23 uur de melding van de Nederlandse Spoorwegen op NS-station Hengelo.

De storing begon echter al om half tien ’s ochtends. En tegen half vijf ’s middags spoeden zich voor het Hengelose station nog altijd drommen reizigers naar de gereedstaande bussen. Dat is al beter dan aan het begin van de middag, toen die bussen er nog niet waren. Noodzakelijk zijn ze, nu bijvoorbeeld het ROC van Twente uit gaat. Veel leerlingen willen graag naar Enschede, terug naar huis.

Vragen
Toch staat Oktay (18) op het perron. „Ik sta op mijn vader te wachten”, zegt hij. „Hij komt mij ophalen. Maar ja, op de weg is het ook druk.” Oktay staat er intussen al bijna een uur. „Ik heb een OV-chipkaart die alleen voor de trein is”, zegt hij. Een medewerker van NS had hem kunnen vertellen dat hij in dit geval gewoon met de ingehuurde bus mee had gekund. Heel druk heeft hij het niet. „Ja, we krijgen wel wat meer vragen. Maar niet vervelend hoor”, zegt de NS medewerker.

Niet voor hem wellicht. Wel voor reizigers die merken dat allerlei treinen in andere richtingen vertragingen oplopen. En dat de borden op de perrons verkeerde aanwijzingen geven.

Geen haast
Louise (21) ondergaat het allemaal gelaten. „Ik heb geen haast”, zegt ze, vlak voor ze in de bus van Schepers uit Westerhaar stapt. ,,Ik was even op bezoek bij mijn oma en ga nu terug naar huis.”

Chauffeurs
Uit de verscheidenheid van vervoerders voor het station blijkt de haast waarmee de NS bussen bij elkaar heeft moeten scharrelen: Brinker, Ter Doest, Ter Beek, Sickman, Brookhuis en Schepers dus. Alle Twentse vervoerders zijn zo’n beetje aanwezig. „Het gaat allemaal heel soepel hoor”, zegt chauffeur Hennie (68). Hij is ’s middags door zijn baas opgeroepen om even in te vallen. „Het zijn bijna allemaal vutters die rijden”, legt hij uit. Vlak voor er een meute reizigers naar de zes gereedstaande bussen snelt, wisselt Hennie grapjes uit met zijn collega’s. „Er waren net ook mensen die wilden inchecken”, zegt hij met een lach. De vipbus heeft echter geen incheckzuil.

Pauze
,,Een probleem is wel dat de chauffeurs die de hele middag al rijden, zo meteen drie kwartier rust moeten nemen”, zegt Hennie. De hoop is gevestigd op het oplossen van de problemen op het spoor. Maar dat is vooralsnog ijdele hoop. Eerst komt er rond zes uur een mededeling dat de seinstoring is opgelost, maar dat blijkt om half tien nog steeds niet het geval.

Update 23:02 uur: naar verwachting zal de seinstoring om 02.00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag zijn verholpen.

Volledig scherm
© Gerard Smink

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.