Volledig scherm
De 92-jarige Harry Fluttert heeft de Bike-Safe bedacht. © Christian van der Meij

'Bike-Safe' biedt 92-jarige Hengeloër bescherming op de weg

Harry Fluttert is ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd goed te been. Dat heeft de 92-jarige vooral te danken aan het vele fietsen. Het enige nadeel hieraan vindt de Hengeloër de snel passerende auto's, die soms rakelings langs hem heen gaan. Maar daar heeft Fluttert wat op bedacht: de Bike-Safe, een 'op-veilige-afstand-houder'.

Het idee voor zijn uitvinding kreeg hij ongeveer drie jaar geleden, vertelt Fluttert: "Ik heb een hekel aan snel passerende auto's die vlak langs je heen rijden. Dat geeft een onveilig gevoel. Toen dacht ik op een gegeven moment, daar ga ik wat op bedenken." Het idee had hij al snel en na wat gepuzzel over wat de beste plek zou zijn om de uitvinding aan de fiets te monteren, van welk materiaal het gemaakt moest worden en hoe het zo praktisch mogelijk toegepast kon worden, heeft hij het in de praktijk gerealiseerd. "Het is een heel simpel ding. De klep is van een oud reclamebord en verder is het met wat schroefjes en blokjes hout aan het frame gemonteerd. Ik gebruik hem al drie jaar en het werkt ontzettend goed. Door de reflecterende stickers zien automobilisten de klep en rijden ze wat ruimer om je heen." Als er tegen de klep aangereden wordt, geeft hij mee en bij stalling of in minder gevaarlijke situaties kan de klep naar beneden gedraaid worden en dan is het weer een 'gewone fiets'.

Het product wordt volgens Fluttert door iedereen goed ontvangen: "Soms vragen mensen; wat heb jij dan aan je fiets? Als ik het dan uitleg, valt het kwartje en vinden ze het ontzettend handig." Patent heeft hij nooit aangevraagd. "Als het op de markt komt, win ik het in mijn eentje toch niet van de grotere bedrijven, of er nou patent op zit of niet. En zo'n patent kost aardig wat geld hé." Fluttert heeft al wel meerdere malen pogingen gedaan om de Bike-Safe een podium te geven. Zo heeft hij er op Radio Oost over verteld, heeft hij het aangedragen voor een project op Universiteit Twente en mocht hij zelfs meedoen aan het tv-programma Het Beste Idee Van Nederland. Fluttert vindt zich te oud om het product zelf nog op de markt te brengen. "Daar begin ik niet meer aan, maar misschien dat een startende ondernemer of een fietsenwinkel er wat in ziet." Hij noemt het een klein, nieuw en eenvoudig product dat zonder elektronica een grote kans maakt om een groot succes te worden.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.