Volledig scherm
PREMIUM
De nieuwe ingang van de bioscoop in Hengelo © Annina Romita

Bioscoop in Hengelo verbouwd, maar nog niet rolstoelvriendelijk: ‘Erg balen’

HENGELO - Een bioscoop hoort voor iedereen toegankelijk te zijn maar in Hengelo kunnen mensen die aan een rolstoel gekluisterd zijn, niet naar de film. De goede wil is er wel, maar nog zonder resultaat. „Ik vind dit ook niet gastvrij.”

Quote

Hij is nu prachtig verbouwd maar wij kunnen er nog steeds niet terecht

Daan Broeze van de Gehandicaptenraad

De rode loper ligt uitnodigend op de stoep. De entree is vernieuwd, net als het interieur. Rood, goud en hout zijn de nieuwe kleuren. Sinds kort is de bioscoop in handen van Movie Unlimited, een Nederlandse keten met bioscopen in Almelo, Kampen, Zevenaar en sinds kort dus in Hengelo.

Op Facebook werd de komst van de keten met blijdschap verwelkomd, maar Daan Broeze van de Gehandicaptenraad reageerde direct, als door een wesp gestoken. Want rolstoelers kunnen nog altijd de zaal niet in. „Hij is nu prachtig verbouwd maar wij kunnen er nog steeds niet terecht”, zegt hij in een toelichting.

Bioscoop niet zo gebouwd

Het probleem bij de Hengelose bios zit in de zalen, niet zo zeer in de ontvangsthal. Daar kunnen rolstoelers wel terecht. Er is een toilet en ze kunnen met een lift naar de verschillende zalen. Maar daar ontstaat het probleem: het ‘verval’ is zo groot - 8 meter verval over 20 meter - dat rolstoelers niet zomaar naar binnen en naar buiten kunnen rijden. De nieuwe eigenaar, Movie Unlimited, baalt stevig van de situatie. 

Directeur Onno van der Veen van Movie Unlimited legt uit dat zijn bedrijf er pas na de aankoop is achtergekomen dat de zalen niet toegankelijk waren voor rolstoelers. „De bioscoop is er destijds gewoon niet voor gebouwd”, zegt Van der Veen. „En dat is heel bijzonder. Al onze bioscopen kunnen bezocht worden door mensen in een rolstoel. Alleen die in Hengelo niet.” Toen het bedrijf de ontdekking deed, is direct contact gezocht met de gemeente, om op zoek te gaan naar een oplossing.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.