Volledig scherm
HENGELO - Scholier HayŽ van der Gracht (15) regelt dit jaar voor het eerst het traditionele paasvuur van de familie. Dit keer een eerbetoon aan zijn vorig jaar overleden opa Johan van der Gracht. © Emiel Muijderman

Boake in het Woolde bij Hengelo is eerste paasdag alleen voor genodigden

HENGELO - Het was jarenlang een begrip in Hengelo en omstreken: het paasvuur bij Van der Gracht in het Woolde. Johan van der Gracht wist menig prominent katholiek te strikken als ‘anstekker’ van de boake, van Antoine Bodar tot en met kardinaal Simonis. In juni vorig jaar overleed ‘De Graaf van Woolde’ op 84-jarige leeftijd. Zijn kleinzoon Hayé van der Gracht (15), havo-scholier op het Montessori Lyceum, zet dit jaar de traditie voort, maar dan met een besloten vuur voor genodigden.

1. Waarom dit jaar geen openbaar toegankelijk paasvuur meer?  

„De regels voor paasvuren zijn veel scherper geworden. We zouden heel veel extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen en we hebben besloten dat nu niet te doen. Misschien in de toekomst wel weer, maar dat weten we nog niet.”

2. Waarom toch zoveel moeite gedaan weer een stapel op te bouwen?

„Omdat het een familietraditie is. En omdat we er dit keer heel graag een eerbetoon aan opa van willen maken. Het is de eerste keer dat hij er niet meer is. Hij heeft ons alles geleerd. Er komt best wel wat bij kijken voordat je een goede stapel hebt.”

3.  Zoals?

„Het soort hout dat je gebruikt bij voorbeeld. Hele dikke stammen branden niet, dunne dennentakken zijn het allerbeste. Wij krijgen dat van de boswachter die opa goed kende. Verder moet je doen alsof je een vogelnest aan het bouwen bent, dat is de veiligste manier.”

4. Het klinkt alsof je al veel ervaring hebt...

„Ik denk dat ik vijf jaar was toen ik voor het eerst mocht meehelpen. Elke zaterdag, vanaf zes weken vóór Pasen zijn we er druk mee.  We willen dat heel graag met jong en oud blijven doen. Vandaar ik in mijn vriendengroep hulp vraag, mijn broer in zijn vriendengroep en de rest van de familie ook. Met eten erbij tussen de middag, het is gewoon heel gezellig. We gaan dit jaar tot een meter of vijf hoog.”

5. Wie komt er allemaal zondagavond?

„Ik denk dat ongeveer 50 mensen een uitnodiging krijgen. Anderen die zomaar komen, moeten we wegsturen.  Een oud buurmeisje van mijn opa is dit keer anstekker.” 

  1. Bruiloftschutter Beckum schoot drie keer: OM wil jarenlange celstraf

    Bruiloft­schut­ter Beckum schoot drie keer: OM wil jarenlange celstraf

    BECKUM - Hij dacht naar eigen zeggen een goede daad te verrichten toen hij een heethoofd op het bruiloftsfeest diens pistool aan hem liet geven. Dan zou er tenminste niet mee worden geschoten. Maar even later haalde hij zelf drie keer de trekker over te midden van de gasten. Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel tegen de man die vorig jaar drie mensen verwondde bij een schietincident in Beckum Palace. Het noemt de verklaring over het pistool ‘kul’.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.