De machine waarmee Gildebor de komende nachten in Hengelo de jeukrups bestrijdt.
Volledig scherm
De machine waarmee Gildebor de komende nachten in Hengelo de jeukrups bestrijdt. © Gemeente Hengelo


In Hengelo stoort niemand zich aan nachtelijke rupsenjacht

HENGELO - Het is een luidruchtig karwei, waarmee de Hengeloërs de komende nachten kennis maken.


„Alsof er een helikopter landt”, zegt Maico Oude Lenferink, uitvoerder bij Gildebor. Hij is verantwoordelijk voor de drie ploegen die meer dan 10.000 eiken met aaltjes bespuiten. De operatie begon in de nacht van donderdag op vrijdag.

Net uit ei

Het doelwit: jonge  eikenprocessierupsjes, die nu uit de eitjes kruipen. Alle zomereiken worden bespoten met drie speciale vernevelaars. De aaltjes zoeken de rupsjes op, dringen er binnen waarna de rupsjes, die nog geen brandharen hebben, doodgaan. En die aaltjes kunnen niet tegen UV-licht, vandaar het ongewone tijdstip.

Badjas

Het gaat gepaard met veel herrie, maar daar storen de Hengeloërs zich niet aan. Integendeel, constateert Oude Lenferink. „We krijgen heel veel positieve reacties.” De actie begon in de omgeving van ’t Woolde, het Weusthag en de Bornsestraat. “De bewoners hebben een half uurtje lawaai, maar dan hebben ze deze zomer ook geen last meer, vertellen ze ons. Er stonden ook mensen in de badjas voor het raam, met de duim omhoog.”

Twee ronden

De ploegen behandelen per nacht zo’n 500 tot 2.000 bomen, de operatie kan volgens schema binnen zes dagen worden afgerond. Oude Lenferink: „De eerste trekker met vernevelaar begint rond half negen, de laatste komt tegen half vier ’s morgens weer binnen.” 

Er is nog een tweede ronde nodig, die maakt de kans op succes het grootste. Die ronde begint direct na de eerste operatie. „We controleren de bomen eind mei, begin juni, dan komen de eerste rupsen naar beneden. Er zullen nog wat kleine nesten zijn en die worden weggezogen.”

Twentebad

Maico Oude Lenferink weet zeker dat de overlast verdwijnt: „We passen deze methode al tien jaar op veel kleinere schaal toe bij het Twentebad. En dat heeft heel goed geholpen.”

Ook vanavond gaan de mensen van Gildebor weer op jacht naar de eikenprocessierups. Alleen in de nacht van zondag op maandag wordt er niet verneveld, in verband met Pasen. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.