Volledig scherm
Louis ten Vregelaar (links) en Hans van Dam van stichting Orgelconcerten Hengelo. © Christian van der Meij


Orgelconcerten Hengelo 2019: van Bach tot jazz


HENGELO Olivier Latry is er dit jaar niet bij. „We proberen hem voor volgend jaar weer te strikken”, zegt Hans van Dam, voorzitter van de Stichting Orgelconcerten Hengelo over de Franse meesterorganist. Voor de 28ste keer trapt de stichting zaterdag in de Kristalkerk het nieuwe concertjaar af, met elf uitvoeringen tot en met eind oktober.  De concerten trekken gewoonlijk tussen de 75 en 300 bezoekers.

Latry heeft tot nu toe drie keer achter het vierklaviersorgel van de Lambertusbasiliek plaats genomen. De  Fransman heeft als organist van de Notre-Dame wel wat anders aan zijn hoofd  na de verwoestende brand in ’s werelds beroemdste kathedraal. „Gelukkig is het hoofdorgel gespaard gebleven. Het is alleen heel erg vuil geworden”, zegt Louis ten Vregelaar, organist van de Lambertus en mede-organisator van de concertreeks.

Jazz

Geen Latry dus, wél bekende Nederlandse musici, zoals sopraan Johanette Zomer en multi-instrumentalist Bert van den Brink. Hij is zaterdag 13 juli in de basiliek aan de Enschedesestraat. „Met een jazzimprovisatie, dat wordt heel bijzonder”, zegt Ten Vregelaar. „We proberen elk jaar ook een beetje de randen van orgelmuziek op te zoeken  en voldoende variatie tussen solo-optredens en combinaties met zang en andere instrumenten  aan te brengen.

Kristalkerk

De concerten duren gemiddeld drie kwartier. Morgen spelen de broers Euwe en Sybolt de Jong vanaf 15.00 uur vierhandig en viervoetig Bach in de Kristalkerk. Ook het tweede (Hemelvaartsdag, met Consensus Vocalis) en het afsluitende concert (zaterdag 26 oktober) zijn in deze kerk in Groot Driene. Daartussen is de Lambertusbasiliek acht keer de plaats van handeling op de zaterdagen 29 juni, 6 , 13, 20 en 27 juli, 3 en 10 augustus en 14 september.  

Op het hemelvaartsdagconcert na (22,50 euro), zijn alle orgelconcerten gratis toegankelijk. „Met dank aan onze donateurs, waarvan we er bijna honderd hebben”, zegt Van Dam. „Zonder hen en de vrije giften na elk concert zou deze mooie traditie niet mogelijk zijn.” 

 Meer informatie over de reeks op orgelconcertenhengelo.nl

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.