Volledig scherm
© Martin Ruesink

Brand bij discotheek Vios in Hengelo is onder controle

videoHENGELO – Bij discotheek Vios in Hengelo heeft maandagmorgen een grote brand gewoed. Volgens de brandweer is het vuur ontstaan in een luchtbehandelingsinstallatie die op het dak staat. 

De brand was van veraf zichtbaar door de metershoge rookpluim die boven het dak van het gebouw aan de Beekstraat uitsteeg. De oorzaak is nog niet bekend. Er waren op het moment van het uitbreken van de brand geen mensen meer in het pand aanwezig.

De brand werd volgens woordvoerder Marcel Kamphuis om 8.53 uur gemeld. Er was sprake van een uitslaande brand. Nadat de brandweer het vuur op het dak onder controle had, is de brandweer naar binnen gegaan voor verder onderzoek. Na inspectie met warmte zoekende camera's, onder meer naar ruimtes boven de systeemplafonds, werd rond 9.45 uur het sein brandmeester gegeven. 

Rooklucht

Ondernemer Sander Leurink was maandagochtend 'met een mannetje of acht' in het pand aanwezig om op te ruimen en schoon te maken na het uitgaansweekeinde toen enkelen een rooklucht bemerkten. ,,Direct ging het brandalarm af. Je schrikt enorm. Zeker gezien de historie van onze discotheek, die in '99 helemaal is afgebrand. We hebben direct allemaal het pand verlaten."

De brandweer was volgens Leurink 'supersnel' ter plaatse. ,,Het leek heel heftig, omdat er flinke rookwolken waren. Maar gelukkig gebeurde alles boven op het dak, in de luchtbehandelingsinstallatie daar. Binnenin het gebouw lijkt het heel erg mee te vallen. Ik verwacht dat we komend weekend gewoon weer open kunnen. Niet in de bovenste zaal, die zou sowieso dicht blijven."

Over de omvang van de schade aan de installatie heeft Leurink nog geen idee. ,,Binnen lijkt alles in orde. De rest horen we nog wel. Ik zit nu net aan een kopje koffie van de schrik te bekomen", aldus Leurink, die samen met een compagnon de zaak sinds januari 2017 bestiert. De zaak werd toen overgenomen van de familie Oude Tijdhof.       

New York

De discotheek brandde jaren geleden, in april 1999, tot de grond toe af nadat een boze bezoeker de discotheek in brand had gestoken.  Toen heette het nog New York. De uitgaansgelegenheid werd helemaal opnieuw opgebouwd. Sinds 2013 heet de uitgaansgelegenheid Vios. De letters staan voor 'Verenigen is ons Streven'.

Volledig scherm
© Melissa Dijkhuis
Volledig scherm
© Martin Ruesink
Volledig scherm
Burgemeester Sander Schelberg was kort aanwezig om poolshoogte te nemen. © Martin Ruesink

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.