Volledig scherm
Leo Janssen gaat geen deel uitmaken van de fractie van LokaalHengelo. © Christian van der Meij

Breuk LokaalHengelo definitief: Leo Janssen gaat solo verder

HENGELO - De breuk in de fractie van LokaalHengelo is definitief. Oprichter Leo Janssen gaat verder als onafhankelijk raadslid. Hij heeft het lidmaatschap van de partij per direct opgezegd.

Leo Janssen wordt dinsdagavond beëdigd als raadslid. Hij neemt de plaats in van Gerrit Megelink die om gezondheidsredenen moest stoppen. In een persverklaring meldt LokaalHengelo dat Janssen geen deel zal uitmaken van de fractie, maar solo verder gaat. LH gaat daarmee terug van drie naar twee raadszetels.

Respectvol verder

‘We betreuren de hele gang van zaken en zijn van mening dat ons geen blaam treft’, aldus de persverklaring. ‘We spreken de hoop en wens uit dat we wat allemaal gebeurd is achter ons kunnen laten. We willen met vertrouwen en op een respectvolle manier kunnen samenwerken in de raad en daarbuiten. Van beide kanten is die intentie uitgesproken.’

Royeren

Afgelopen week werd al duidelijk dat de breuk tussen LH en Janssen niet meer te lijmen was. Het partijbestuur dreigde hem zelfs te royeren, als hij niet vrijwillig afstand zou doen van de raadszetel. Maar dat is niet meer nodig nu Janssen zelf zijn lidmaatschap heeft opgezegd.

Overrompeld

Via een persbericht maakte Janssen twee weken geleden bekend dat hij ‘na veel wikken en wegen’ had besloten tot een comeback als raadslid. Bestuur en fractie werden compleet overrompeld, zij moesten het nieuws vernemen via de media.

Recht op zetel

Dat Janssen volgens de kieswet recht heeft op de zetel van Megelink, wordt niet betwist. Maar wat bestuur en fractie hem kwalijk nemen, is dat hij zich niet houdt aan zijn belofte dat hij niet in de raad zou terugkeren.

Zwarte bladzijde

Partijvoorzitter William ter Beek spreekt van ‘een zwarte bladzijde in het jonge bestaan van onze partij’. „Maar we kunnen nu in ieder geval verder. Het is nu aan onze twee raadsleden (Patrick Rillmann en Seviye van Wier–Koca, red.) om zich te laten gelden om over twee jaar bij de verkiezingen te kunnen scoren.”

Quote

Een zwarte bladzijde in het jonge bestaan van onze partij

William ter Beek, voorzitter LokaalHengelo

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.