Volledig scherm
Als gevolg van de krimp hebben al meerdere openbare basisscholen de deuren moeten sluiten. OBS Drienermarke ging vorig schooljaar dicht. Kinderen en leerkrachten verlieten de school via het raam en met behulp van een glijbaan. Ook De Timp ging dicht. © Christian van der Meij

‘Bruidsschat’ van 3 miljoen voor Hengelose onderwijsfusie

HENGELO - Het is definitief. De schoolbesturen van katholiek en openbaar basisonderwijs gaan volgend jaar fuseren. Van de gemeente krijgt de nieuwe stichting een bruidsschat van ruim 3 miljoen euro mee.

Het gaat hard met de krimp. Het aantal leerlingen in het basisonderwijs blijft dalen. Telden in het schooljaar 2011-2012 alle Hengelose basisscholen samen nog 7807 leerlingen, dit schooljaar zijn dat er nog maar 6545: een daling van 1262 leerlingen. En die trend zich zich komende jaren door. De prognoses gaan uit van een verdere daling van 16 procent: in het schooljaar 2025-2026 zijn er naar schatting nog 5547 leerlingen.

Heel erg blij

Met de voorgenomen fusie willen de besturen van de Stichting Scholengroep Primato (openbaar) en de katholieke Dr. Schaepmanstichting inspelen op de krimp en zich voorbereiden op de toekomst. Onderwijswethouder Claudio Bruggink is ‘heel erg blij’ met deze stap. „De krimp is nog niet ten einde. We willen niet achter de feiten aanlopen, je kunt er beter pro-actief en op tijd mee aan de slag gaan.”

Grootste

Hengelo telt momenteel 29 basisscholen en één school voor speciaal basisonderwijs. Die vallen onder vijf verschillende besturen. De Schaepmanstichting is veruit de grootste, met zestien scholen. Onder Primato ressorteren acht scholen. De katholieke scholen tellen samen 4200 leerlingen, de openbare in totaal 1200. Een groot verschil.

Opgeslokt

Toch is het volgens bestuurder Herman Wevers niet zo dat het kleine Primato wordt opgeslokt door de grote katholieke broer. „Groot of klein is niet zo interessant. We gaan het samen doen.” Zijn collega Peter Breur van de Schaepmanstichting beaamt dat. "Dat is een verschil met andere grote steden. We doen al veel samen. Hier is minder sprake van concurrentie. We hebben elkaar ook nodig."

Spreiding

De fusie moet in de loop van volgend jaar haar beslag krijgen. De nieuwe stichting trekt vier jaar uit om de samenwerking vorm te geven. Doel is onder andere om efficiënt gebruik te maken van de gebouwen en te komen tot een goede spreiding van de scholen over de stad. Hoeveel scholen de nieuwe stichting na die vier jaar nog telt, kan Breur niet zeggen. „Maar dat het er minder zullen zijn dan de huidige 24, dat is wel zeker.”

Niet één pot nat

Identiteit is een gevoelig punt. Het wordt straks zeker niet één pot nat, bezweren Wevers en Breur. Ouders hebben ook na de fusie nog wat te kiezen. De nieuwe koepel omvat zowel openbare als bijzondere (lees: katholieke) scholen. Met diverse onderwijssoorten, zoals dalton, jenaplan en montessori. Breur: „Ik denk dat iedere school een eigen gezicht heeft. Straks is er misschien nog wel meer te kiezen.”

Achterstallig

Het college wil de nieuwe stichting op weg helpen met een ‘bruidsschat’ van 3,1 miljoen euro. Dat geld is onder andere bedoeld voor achterstallig onderhoud.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.