Beelden van de avond van de schietpartij in Beckum
Volledig scherm
Beelden van de avond van de schietpartij in Beckum © News United / Dennis Nengerman

Bruiloftschutter Beckum schoot drie keer: OM wil jarenlange celstraf

BECKUM - Hij dacht een goede daad te verrichten toen hij een heethoofd op een Turkse bruiloft diens pistool afnam. Dan zou er niet mee worden geschoten. Maar even later haalde hij zelf drie keer de trekker over. Het Openbaar Ministerie eiste gisteren 18 jaar cel tegen de man die aldus begin 2019 drie mensen verwondde in Beckum Palace.

Tugay G. (23) uit Almelo schoot 2 februari 2019 in Beckum Palace drie keer met een vuurwapen toen daar een Turkse bruiloft aan de gang was. Drie mensen raakten gewond. Het feest was op slag voorbij. „Medisch ingrijpen en een portie geluk heeft erger voorkomen”, zei officier van justitie Karel de Valk.

G. stond dinsdag in Almelo terecht. „Het is onbeschrijflijk dat dit gebeurt op een bruiloft met honderden mensen. Dit roept het beeld op van iemand, die vindt dat hij boven de wet staat”, zei De Valk.

Nekklem

G. verklaarde dat hij zich moest verdedigen, toen hij door een grote groep mannen werd belaagd. Dat gebeurde, nadat hij langs een man was ‘geschuurd’, die met anderen aan het bekvechten was. Hij werd in een nekklem genomen en naar de grond gewerkt waarop op hem werd ingetrapt. G. vreesde voor zijn leven. Het was toen rond 23.30 uur.

Toen herinnerde hij zich dat hij een wapen bij zich had. Hij laadde het door en schoot naar eigen zeggen drie keer op de grond. Alle drie keren ketsten de kogels af en troffen telkens een ander persoon. Twee mensen raakten zwaar gewond: een vrouw kreeg een kogel in haar buik en een man in zijn been.

Drie schoten in de lucht

Daarop weken de belagers uiteen en kon G. wegrennen naar de auto, waarmee hij met zijn vrienden naar de bruiloft was gekomen. Al rennend schoot hij drie keer in de lucht. Daarna dook hij onder.

G. vertelde de rechter nooit eerder een wapen in handen te hebben gehad. Hij zou van films hebben geleerd hoe je het moet doorladen. Later voegde hij daar zijn ervaringen op de kermis aan toe. Officier van justitie De Valk noemde dit een ‘kulverhaal’. Hij denkt dat het G’s eigen wapen is geweest.

Wapen in het kanaal

De politie zoekt de ondergedoken bruiloftschutter
Volledig scherm
De politie zoekt de ondergedoken bruiloftschutter © onbekend

Toen de bruiloftsgasten met G. wegreden had hij het wapen nog bij zich. Hij zei het bij de Wierdensebrug in het kanaal te hebben gegooid. Hij vertelde ook dat hij niet naar de politie durfde stappen, hoewel hij vond dat hij in zijn recht stond, omdat het noodweer was. G. stelde dat hij zelf gewond is geraakt, maar liet na de dokter te bezoeken.

Volgens officier van justitie De Valk is er sprake van een poging tot doodslag. Hij gaat ervan uit dat G. - die had gedronken - zelf de confrontatie met familieleden is aangegaan. Er is een worsteling ontstaan waarin G. heeft geschoten. G. zou zich niet op noodweer kunnen beroepen.

Ruzie om drugs

G. wordt er ook van verdacht dat hij 6 juni 2018 in Almelo een Turkse man heeft beschoten met wie hij ruzie had om drugs. De man heeft aangifte gedaan, nadat hij dat eerst niet wilde. Hij zou G. 10 gram drugs hebben afgepakt en daarom een schuld hebben van 100 tot 150 euro.

G. zegt dat hij er niets mee te maken heeft en dat het slachtoffer zich vergist. Volgens officier van justitie De Valk is er voldoende bewijs voor een poging tot moord.

Bedreiging van bewaker

Ook een bewaarder van de gevangenis De Karelskamp in Almelo heeft aangifte gedaan van bedreiging in april 2019. Ook dat is G. ten laste gelegd. Volgens G. heeft de bewaarder die hij vanuit de stad kent, zijn woorden verkeerd begrepen. Officier De Valk gaat uit van een bedreiging met de dood of zwaar lichamelijk letsel.

G. is volgens zichzelf, maar ook volgens deskundigen, een man zonder geestelijke problemen. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij acht was. Sindsdien woont zijn vader in Turkije. Hij bleef met zijn zus achter in Nederland. In 2018 stond hij bij de politie Almelo al bekend als drugsdealer.

Vonnis: 10 maart

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.