Volledig scherm
© Eigen foto

Burgemeester dreigt met ingrijpen bij Keet van Hengelo: ‘Komen meer dan 100 mensen’

HENGELO - Burgemeester Sander Schelberg dreigt met ingrijpen bij De Keet van Hengelo, onlangs nog uitgeroepen als de op één na beste keet van Nederland. „Dit kun je geen keet meer noemen.”

De Keet van Hengelo behaalde onlangs zilver en kreeg de nodige complimenten in de landelijke keetverkiezing van Plattelandsjongeren.nl. Maar volgende donderdag moeten de eigenaren bij de gemeente op het matje komen om zich te verantwoorden voor wat zich nu precies in de keet afspeelt.  Ook de politie is bij dat gesprek aanwezig.

Zoals de burgemeester deze week in de vergadering van de gemeenteraad zei in antwoord op vragen van PvdA-fractievoorzitter Marie-José Luttikholt: „Deze keet komt niet in de buurt van de definitie van een keet. We hebben enige ervaring met drinkketen op het platteland. Dit kun je geen keet meer noemen. Mijn vraag aan de organisatie is om het geheel terug te brengen tot een kleinere omvang. Bovendien moeten ze niet schenken aan minderjarigen en er moet continu toezicht van ouders zijn.”

Chillruimte

De chillruimte van 22 jongens en één meisje uit Noord-Hengelo en Borne is populair en trekt alsmaar meer publiek.  De vier eigenaren, 18 en 19 jaar oud, zijn door de inspecteurs van de keetverkiezing beloond voor hun discipline op het gebied van uitstraling, huisregels, EHBO, (brand)veiligheid, afspraken over drank- en drugsbeleid en de betrokkenheid van ouders. Maar toch. 

Een van de eigenaren, Mika Wegdam, zei donderdag desgevraagd: „De gemeente baseert zich op een filmpje op YouTube van De GladJakkers. Daardoor was het eenmalig drukker dan normaal. Veel vrienden wisten van dit programma en kwamen kijken.”

De burgemeester was heel stellig: „Er is geen sprake meer van een keet. De horeca zou aan de bel kunnen trekken vanwege para-commercialisme dat daar plaatsvindt, maar ons heeft geen enkel handhavingsverzoek bereikt. Op meerdere fronten is communicatie met de eigenaren gewenst.  Ik ben het ruimhartig met u eens, als u zegt dat we dit moeten terugbrengen tot wat een keet is. Anders zal ik moeten overgaan tot al dan niet tijdelijke sluiting.”

Afbraakprijzen

In de vergadering gaf SP-raadslid Vincent Mulder aan: „Ik heb begrepen dat er op bepaalde avonden meer dan honderd mensen komen. De horeca maakt zich zorgen, als daar honderd mensen worden voorzien van drank tegen afbraakprijzen. Mijn conclusie is dat er sprake is van een gedoogconstructie daar.” Maar dat werd door de burgemeester nadrukkelijk bestreden.

Raadslid Frits Albek van ProHengelo nam het nog enigszins voor de jongeren in De Keet op. „Voor jongeren in de wijk is weinig te doen.” Dat daarom dit initiatief kon ontstaan, kan hij wel begrijpen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.