Volledig scherm
© Saskia Minkman

Burgemeester Hengelo doet aangifte vanwege ‘afvaltweet’

HENGELO - Burgemeester Sander Schelberg gaat aangifte doen tegen een Hengeloër die via Twitter een wethouder heeft bedreigd. Er is wat Schelberg betreft ‘een grens overschreden’.

Niet alles kan zomaar, vindt Schelberg. „Het is een verruwing die gewoon niet welkom is.” De burgemeester reageert op een tweet van Hengeloër Willem Meijerink die dreigde ‘een knuppel in de nek te leggen’ van wethouder Bas van Wakeren. Aanleiding was het nieuwsbericht dat Van Wakeren een eind wil maken aan, zoals hij dat omschreef, ‘de hufterige afvaldump’, door boetes fors te verhogen en/of cameratoezicht in te zetten.

Veel emoties

Het afvalbeleid in Hengelo, waarbij inwoners hun restafval zelf moeten wegbrengen in plaats dat het mag worden aangeboden in een grijze container, leidt tot veel emoties. Wat Schelberg betreft gaat het niet specifiek om het afvalbeleid of om de dreiging aan het adres van Van Wakeren. „Dat is in dit geval niet van belang. Er zijn gewoon grenzen voor hoe je met elkaar omgaat. Die zijn hier overschreden.” 

Meijerink, de schrijver van de tweet, zegt er geen moeite mee te hebben dat er een aangifte volgt. „Dat mag”, zegt hij in een eerste reactie. Meijerink zegt met zijn tweet ‘een signaal’ te willen afgeven naar de gemeente en Twente Milieu. „Natuurlijk leg ik hem geen knuppel in zijn nek. Maar ze moeten weten dat de inwoners van Hengelo dit afvalbeleid spuug- en spuugzat zijn.”

Niet over één nacht ijs

Schelberg zegt dat hij niet over één nacht ijs is gegaan. Hij heeft juridisch advies ingewonnen, gecheckt of er een strafrechtelijke grens is overschreden. „En dat blijkt hier aan de orde te zijn. We moeten voor die mensen gaan staan die een publieke functie uitvoeren.”

Tot nu toe zijn twee wethouders en een medewerker van Twente Milieu bedreigd en vijf ambtenaren geïntimideerd vanwege het afvalbeleid. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.