Volledig scherm
Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo. © Tubantia

Burgemeester Schelberg: ‘We moeten de vrijheid beschermen’

HENGELO - “Juist onze huidige vrijheid om te kunnen én mogen kiezen schept een verantwoordelijkheid deze vrijheid te beschermen", aldus burgemeester Sander Schelberg in zijn toespraak tijdens dodenherdenking.

“Een democratie is niet zozeer een gegeven, als wel een opdracht. Het is een manier van leven, een permanent gesprek. Door vanuit de vrijheid van nu terug te kijken naar de onvrijheid van toen, zien we dat een democratie niet alleen geeft maar ook vraagt, namelijk om mee te doen", stelde Schelberg bij het herdenkingsmonument op het Burgemeester Jansenplein.

Thema

Het thema van zijn toespraak was ‘In vrijheid kiezen.’  De burgemeester verwees daarbij naar het algemeen kiesrecht  dat precies honderd jaar bestaat. “We zijn ons bewust van de strijd die ervoor is gevoerd, met name door arbeiders en vrouwen. En we kennen de waarden die erachter schuilgaan: een gelijke behandeling ongeacht geslacht, afkomst of religie, vrijheid van meningsuiting, onafhankelijke rechtspraak en respect voor minderheden."

Zelfstandig denken 

En: “In vrijheid kunnen kiezen moedigt aan om zelfstandig te denken, om je als individu goed te informeren, je een mening te vormen en om je kritisch te verhouden tot de zelfgekozen volksvertegenwoordiging en regering. Het vraagt en stimuleert betrokkenheid. Juist onze huidige vrijheid om te kunnen én mogen kiezen schept een verantwoordelijkheid deze vrijheid te beschermen."

Stille tocht

De stille tocht ter herdenking van de slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog, in andere oorlogssituaties of bij vredesmissies zijn omgekomen ging hieraan vooraf. De route was door wegwerkzaamheden langer dan voorheen. Bij het monument werden diverse kransen gelegd. Stadsdichter Hetty Franken droeg een gedicht voor. Aansluitend  werd door Stichting 4 mei een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Lambertusbasiliek. Leerlingen van Oyfo onder leiding van Bert Fransen zorgden voor de muzikale omlijsting. Louis ten Vregelaar bespeelde het orgel. Nachtburgemeester Marijke Agterbosch en leerlingen van de Paus Joannesschool en bassischool Mikado lazen gedichten voor. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.