Volledig scherm
Het cameratoezicht werkt goed, vindt het college. Er zijn er zes in het centrum, er moet er nog eentje bijkomen. © Lenneke Lingmont

Camera's leveren goed werk in Hengelo

HENGELO Het cameratoezicht in en rond het Hengelose centrum werkt goed, zo blijkt uit een evaluatie over de periode 2013 - 2016. Wat het college van B en W betreft wordt het inzetten van de zes camera's in elk geval tot en met 2021 voortgezet. En er moet er nog eentje bijkomen, op de hoek Beekstraat/Brinkstraat.

De camera's leggen verschillende incidenten vast: opstootjes, vechtpartijen, handel en gebruik van verdovende middelen, diefstal, vernieling. Vorig jaar waren er vijf hotspots op dat gebied, die voor een deel door camera's  in de gaten werden gehouden: Beekstraat, Willemstraat, Burg. Jansenplein, Pastoriestraat en Langestraat. In de Beekstraat vinden de meeste incidenten plaats. De 'hottimes' zijn de vroege zondagochtenden tussen 2.00 en 6.00 uur.

Nuttig

De camera's leveren een positieve bijdrage aan de veiligheid in het centrumgebied, is de conclusie van de evaluatie. "Het is een nuttig en noodzakelijk instrument gebleken, zowel in preventief als in repressief opzicht." Zo arriveren de 'openbare orde teams' van de politie  vaak op het juiste moment op de juiste plaats om te voorkomen dat situaties uit de hand lopen.

Opsporing

Ook bij de opsporing spelen de camera's een belangrijke rol. "Ze leggen incidenten goed vast en de beelden zijn vaak zeer bruikbaar en soms essentieel voor de opsporing." De politie vindt een verbetering en uitbreiding van het gemeentelijk cameratoezicht daarom noodzakelijk 'om ook in de toekomst veilig en gezellig in Hengelo te kunnen uitgaan.'

Extra camera

Het college stelt een paar verbeteringen van het systeem voor. Naast de aanschaf van een extra camera moet het apparaat in Bij de Toren worden verplaatst naar het Burg. Jansenplein, met het oog op de bouw van het stadskantoor en het toekomstige horecaplein. Ook moet de camera bij Thiemsbrug verhuizen naar de hoek Markt/Marktstraat. Dat is al eerder geadviseerd, maar het is nooit gebeurd.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.