Volledig scherm
© ANP XTRA

Celstraffen voor Twentse faillissementsfraudeurs

ARNHEM – Marcel H. (49), handelaar in lege BV’s uit Geesteren, is door het gerechtshof in Arhem veroordeeld tot 33 maanden gevangenisstraf. Projectontwikkelaar Bertus Oude L. (48) uit Deurningen, een klant van H., moet 22 maanden zitten.

De straf die beide mannen wegens grootschalige faillissementsfraude kregen opgelegd, valt fors lager uit dan er tegen hen was geëist. De procureur-generaal bij het hof eiste twee weken terug vijf jaar cel tegen Marcel H. en vier jaar onvoorwaardelijk tegen Oude L. De nu door het hof uitgesproken straffen zijn zelfs iets lager dan het duo twee jaar geleden in Almelo werd opgelegd.

Varkenshandelaar

De twee zijn hoofdrolspelers in de ‘Komodo-zaak’, de tot op heden grootste faillissementsfraudezaak uit de Twentse historie. Oude L. uit Deurningen is in het vastgoed belandde varkenshandelaar. Marcel H. uit Geesteren handelde in lege bv’s en adviseerde ondernemers hoe ze hun bedrijf het best failliet konden laten gaan en daarbij zelf buiten schot konden blijven.

Oude L. en H. deden zaken met elkaar en bij een FIOD-inval in 2012 werd er een ‘draaiboek’ aangetroffen waarin werd beschreven welke stappen er moesten worden gezet om succesvol te kunnen frauderen in het faillissement van de vastgoed-bv Innové van Oude L.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.