Volledig scherm
Het marktplein moet ook snel worden aangepakt, vindt het college van B en W. Er is wel geld om het plan te maken, maar voor de operatie zelf is nog geen budget. © Christian van der Meij

'Centrum Hengelo snel aanpakken'

HENGELO Wat er de komende jaren het eerst moet gebeuren: de herinrichting van de Enschedesestraat, Burg. Jansenplein/Langestraat, de reconstructie van het marktplein met de rest van het 'kernwinkelgebied' en het 'vrij zetten' van de Lambertusbasiliek - oftewel de sloop van de oude Lambertushof - met een nieuwe invulling rondom. 

Deze ingrepen gelden als de belangrijkste onderdelen om van de binnenstad weer 'een sfeervol verblijfsgebied te maken.' Ze zijn op een rijtje gezet in een actieplan van het college van B en W, die het stadscentrum een urgente kwestie vindt. Dat is nog eens onderstreept door de komende sluiting van Blokker, aldus het college.

Verkiezingen

Voor de Enschedesestraat en het Burg. Jansenplein/Langestraat ligt het geld overigens al geruime tijd klaar, voor de rest moeten de komende jaren de middelen nog worden gevonden. Wat daarbij helpt is dat de aanpak van de binnenstad het speerpunt van de komende verkiezingscampage wordt: dat bleek tijdens de raadsvergadering afgelopen dinsdag al.

Snel

ProHengelo heeft inmiddels de aftrap gegeven met de presentatie van een brede visie op de binnenstad. En deze fractie is niet de enige die het college verwijt in de afgelopen jaren niets met de voor de binnenstad beschikbare miljoenen te hebben gedaan. Het college wil nu in elk geval de zaken snel aanpakken, samen met de Stichting Centrummanagement Hengelo, de Stichting Vastgoed Hengelo en Bureau Hengelo.

Voorschotje

Tijdens de raadsvergadering deze week namen Leo Janssen (Lokaal-Hengelo) en Ben van Veen (Lid van Veen) alvast een voorschotje op de discussies: ze wilden 4,5 miljoen euro vrijmaken voor de aanpak van het marktplein. Alle andere fracties staan evenwel een integrale benadering van het stadscentrum voor. Die discussie barst dinsdag al los, als de raad zich over de kadernota 2018-2021 buigt.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.