Column Brigiet Schoemaker: ‘Hengelo heeft echte pareltjes in het centrum’

VideoToen ik gevraagd werd om de column te schrijven dacht ik, tuurlijk , dat doe ik wel even! Na een paar dagen dacht ik, waar ga ik beginnen? Er is namelijk zoveel aan de hand in ons Hengelo dat het bijna moeilijk is om alle leukste, mooiste en hopelijk de beste dingen te benoemen, zodat deze column niet alleen maar woorden zijn maar ook echt iets mag toevoegen.

Toen dacht ik, ik ga een wist u dat maken. Hierin kan ik nieuwtjes kwijt en leuke weetjes, maar vooral laten weten dat er echt zoveel gebeurt! Ook dingen die nu nog niet direct zichtbaar maar gelukkig al wel voelbaar zijn. Vooral bij de mensen die er mee te maken hebben. Voor extra informatie ben ik gaan rondbellen, appen en mailen. Ik denk altijd dat ik alles weet, maar kan immers niet alles weten.

Burgervisie

Wist u dat, er in 2008 een burgervisie is opgezet “Hengelo, we zitten op goud” en deze eigenlijk in alle opzichten ver voor haar tijd is geweest? Niet alleen de inhoud van deze visie maar ook dat deze door de inwoner, ondernemer en gemeente samen is gemaakt. Deze helaas in de la bij de gemeente is beland, maar in de nieuwe visie Het Integraal actieplan Binnenstad, ondertekend in 2017 door 4 partijen De SCH, Hengelo Promotie, Stichting Vastgoed en de Gemeente, zijn er duidelijke overeenkomsten zichtbaar.

Laten we zeggen dat deze visie geïnspireerd is door Hengelo, we zitten op goud. Vrij vertaald heeft dit actieplan als doel om onze bezoeker van de binnenstad een fijn en langer verblijf te gunnen, het verbeteren van de bereikbaarheid en het ondernemersklimaat. Een compacte, overzichtelijk en gastvrije binnenstad. Mooi toch!

Speelfonteintjes

Wist u dat er ondertussen al best veel van deze visie gerealiseerd is of nu in uitvoering is? Denk hierbij aan de Enschedesestraat en de voorbereidingen die nu aan de gang zijn voor het evemenentenplein aan het Burgemeester Jansenplein. Hier komt ook het water terug in de stad door leuke speelfonteintjes of te wel bedriegertjes.

Ik stel mij zo voor dat wanneer je met de kinderen de stad in gaat, je maar beter een extra setje kleding mee kan nemen, want dat wordt daar dadelijk echt dikke pret.

Skatepark

Wist u dat het net geopende skatepark achter het station nu al het beste skatepark van Nederland is? En van de plannen voor het vrijstellen van de Lambertus Basiliek? De Herstructeringsmaatschappij Overijssel gaat deze ontwikkeling doen en dat is echt een hele mooie opsteker voor Hengelo! Het compacter maken van het centrum is ook in volle gang en wonen boven winkels heeft er een mooi project bij als je gaat kijken naar de ontwikkeling van het oude V&D pand. Hier worden 40 nieuwe appartementen gerealiseerd en de begane grond blijft toegankelijk als winkelbestemming.

Pareltjes

Maar wist u ook dat wij een centrum hebben met echte pareltjes? Wij hebben zelfs 2 hofleveranciers in onze binnenstad en wel Boekhandel Broekhuis en Ten Eekelder Schoenen. Hofleverancier word je niet zo maar, maar het beste Italiaanse restaurant van Nederland ook niet. Laat die winnaar nou ook in Hengelo zitten en wel Lab 26 in de Drienerstraat. En wat dachten jullie van Meesterlijk koffie? Al vanaf 2014 komen deze enthousiaste liefhebbers al voor in de top 10 van de AD koffietest. Of van der Poel ijs, laten we eerlijk zijn, iedereen kent wel iemand die zegt wanneer ze even in Hengelo zijn: Oh dan moet ik ook echt even een ijsje bij van der Poel eten!

Actief

Wist u dat wij een stad zijn met ondernemers die verder kijken dan hun eigen zaak en vaak echt actief zijn voor hun stad en hun straat? Zo zijn er onlangs 2 bijeenkomsten geweest die georganiseerd zijn door de ondernemers in samenwerking met Inretail, dit is een belangenorganisatie voor de Retail, en tijdens die bijeenkomsten werd er gekeken hoe onze stad zich nog beter kan profileren en hoe wij onze gasten nog gastvrijer mogen ontvangen.

Hier is spontaan de Gemeente , bureau Vierdes die druk is om nieuwe bedrijven te enthousiasmeren en bestaande bedrijven te overtuigen te blijven, bij aangesloten en ook de SCH en dan gebeuren er ineens mooie dingen. Er is vertrouwen in elkaar en samen worden ideeën ineens plannen en plannen ineens uitvoerbaar.

Opleiding

Zo is Hengelo de eerste samen met Venlo waar ondernemers een “opleiding voor ‘Centrum Manager’ gaan volgen. Niet om hun winkel dan de rug toe te keren, nee! Om meer inzichten te krijgen hoe het centrum, de klantenstromen en het ondernemersklimaat nog beter te begrijpen is en hoe je je, naast je eigen winkel, kan inzetten voor je stad.

Wist u ook dat er in het voorjaar nog een leuk feestje aankomt in de Wemenstraat en Wetstraat? Onlangs hebben wij daar een traject afgerond met een marketingbureau om van onze straten een merk te maken, ja echt met logo en al! Deze straten staan bekend om haar eigen speciaalzaken, divers aanbod en bereikbaarheid. Er is geen plek in de binnenstad die zo omringd is met parkeergelegenheid als deze straten. Ook de diversiteit is zo enorm en wij het tijd vinden om dit samen uit te dragen.

Speciaalzaken

Wist u dat er bedrijven zijn in Hengelo waar mensen wel over de 100 km voor reizen? Dit omdat wij speciaalzaken hebben waar je nog echt geholpen wordt en er een assortiment is dat je elders niet zomaar kan vinden. Verbeek schoenen vertelde mij dat ze vaste klanten hebben uit Den Haag en deze met de trein naar Hengelo komen, Wagenaar, Tielkes en Toff Kidswear mensen uit heel Nederland mogen begroeten en zij hun gasten letterlijk van top tot teen mogen adviseren en daarbij hun collega ondernemers zeker niet vergeten.

Wij particuliere toppers hebben in het herenmodesegment zoals Glenn Ross Puro Gusto, Jenneboer heren, By Jan Marc en Ebeling Menswear. Die laatste koos er bewust voor om te verhuizen naar Hengelo vanwege het modecentrum. Maar ook Velthuis schoenen die in 2016 is overgenomen heeft een zusje aan de overkant van hun huidige bedrijf aan de Wemenstraat gekregen om zo hun specialisatie in overtreffende trap door te zetten.

Wat dacht u van onze wintersport expert? Baum Sport begroet haar gasten zowel in zijn fysieke winkel maar is online ook een hele bekende speler.

Horeca

Maar wist u ook dat u zich met ruim 300 evenementen per jaar niet hoeft te vervelen in ons Hengelo? U weet toch wel dat onze goede horeca actief, gezellig en veelzijdig is? Veel oudhengeloers komen zelfs jaarlijks terug om samen Kerstmiddag te vieren!

Wist u dat blurring bij veel van onze bedrijven ondertussen de gewoonste zaak van de wereld is? Ga bijvoorbeeld even een keer een kijkje nemen bij Modebar Jack&Jones of bent u als eens bij Knetter binnen geweest of bij De Dondersteen? Dit zijn hier mooie voorbeelden van.

Ik zou graag nog veel meer over onze mooie bedrijven in onze stad willen vertellen, maar weet u, ik ben gevraagd om een column te schrijven en niet om een hele krant te vullen. Ik nodig u dan ook uit om uw positieve reacties te delen en te beleven in onze stad. Het is u vast opgevallen dat ik er vol van ben, want echt ik wil dat u weet. Ik hou van mijn stad en ben trots op ons Hengelo.

Brigiet Schoemaker 

Volledig scherm
Brigiet Schoemaker © Column Hengeloos Peil

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.