Volledig scherm
Het muziekgezelschap Tweeduuster. © Erik Bennink

Cultuurpodium Hengelo voortaan in schouwburg

HENGELO - Het derde jaar voor het Cultuurpodium Hengelo begint zondag op een andere locatie. HeArtGallery wordt verruild voor de Schouwburg Hengelo. Tweeduuster zingt in dialect.

Door de sluiting van HeArtGallery moesten de mensen van Hengelo Leest uitwijken. ,,We vonden het jammer te stoppen, het Cultuurpodium was altijd volle bak’’, zegt Hans Hoes (75). ,,We vonden snel onderdak in de schouwburg.” Als er geen voorstellingen zijn is het Cultuurpodium in de Wolvecamp-foyer. Er kan worden uitgeweken naar het theater-restaurant The Green Room. Er zijn acht sessies gepland: vier voor en vier na de zomervakantie.

Financiële malheur

Er verandert meer. Eerder zorgden kopman Jan Noltes en zijn vrijwilligers van de galerie aan de Drienerstraat voor de programmering van de laatste zondagmiddagen van de maand. HeArtGallery nodigde een beeldend kunstenaar uit die iets over zijn of haar werk vertelde. Even is een fusie tussen HeArtGallery en Hengelo Leest overwogen, maar dat strandde door financiële malheur bij de galerie.

Nu zorgen Hoes en zijn ploeg voor het programma. Met muziek, literatuur, poëzie en beeldende kunst. Bij de aftrap voor 2020 zondag is Diva’s en Divo’s te zien. Het kunstenaarscollectief Het Wilde Oog reist al negentien jaar rond met die expositie. Aan de ‘tournee’ komt in Hengelo een einde. Kunstenaar Hans Lemmerman vertelt erover.

Dialectliedjes

Muziekgezelschap Tweeduuster, dat een succesvolle theatertournee maakt met Lossenaar Jan Riesewijk, brengt eigen dialectliedjes. Groepslid Robert van der Meulen leest 99 woordenverhalen voor, bekend uit De Twentsche Courant Tubantia. Een aantal is gepubliceerd in de bundel Kort en Prachtig. Andere gasten zijn kunstenaar Derya Zenginoglu, oud-stadsdichter John Heymans over zijn monografie Arabesk (over componist Simeon ten Holt) en stadsdichter Hettie Franken. Zij draagt eigen werk voor.

Cultuurpodium Hengelo is de laatste zondag van de maand, van 15.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.