Volledig scherm
Geert Wilders nam in 2015 deel aan een debat tijdens Folkemødet, het politieke festival in Denemarken dat model staat voor D'RAN 17. © EPA

D’RAN 17 wil uitgroeien tot Lowlands van de politiek

AUDIOHENGELO - Veel onderwijsinstellingen zijn al aangehaakt bij het festival D'RAN 17, dat op 8 en 9 september wordt gehouden. Het festival wil uitgroeien tot een politiek Lowlands.

Enschede FM sprak met Rob Dielemans van Stichting Twentement. Beluister het item hieronder.

Zorgen over die zwarte korrels op kunstgrasvelden? Of zou er toch echt een keer goed gediscussieerd moeten worden over een faire prijs voor landbouwproducten? En is het niet eens tijd voor indringend debat over de Grondwet? De gewone man of vrouw die deze of andere politiek-maatschappelijke zaken op de lever heeft kan ze aankaarten bij D'RAN 17, het festival van de democratie dat vrijdag 8 en 9 september in de Enschedese wijk Roombeek zijn primeur beleeft. ,,Politiek in de korte broek, dat is wat we voor ons zien'', zegt Rolf Jongedijk.

Deens model

Jongedijk is raadsgriffier in Enschede en samen met oud-ambtenaar Boudewijn Rip oprichter van Twentement, de stichting achter D'RAN 17. Het duo heeft het evenement afgekeken van het Deense eiland Bornholm, waar het festival Folkemødet de laatste jaren met zo'n drieduizend debatten, circa zestigduizend bezoekers en volgeboekte hotels tot een publiekstrekker van ongekende omvang is uitgegroeid.

Een Lowlands van de politiek is wat de organisatie voor ogen staat. Al zal de eerste editie van het democratiefestival vermoedelijk niet meteen zó massaal worden bezocht. Gehoopt wordt op vijf- tot zesduizend bezoekers, die zelf het programma zoveel mogelijk maken. Dat kan door vanaf deze dinsdag op het forum op www.dranfestival.nl onderwerpen aan te dragen, zo maakte de organisatie maandag bekend in de Gieterij in Hengelo, onderkomen van ROC van Twente.

Quote

Het moet geen Enschedees en ook geen Twents feestje worden

Rob Dieleman, projectleider D'RAN 17

Ook politici zelf kunnen meedoen, zij mogen zich vooral laten inspireren door de ingebrachte ideeën, is de gedachte. Met onderwijsinstellingen is contact gezocht om het festival de nodige naamsbekendheid onder de vele tienduizenden studenten in Twente te geven.

Kunstgras

Een eerste blik op de website leert dat het programma nu nog summier is en in de steigers staat. Met werk, welzijn, landbouw en voeding, duurzaamheid, zorg en onderwijs is wel een handvol thema's benoemd. Maar heilig en zaligmakend zijn ze niet. Jongedijk: ,,Ik zelf zie wel wat in het onderwerp kunstgras. En ik zou het ook graag willen hebben over hoe we met de ondergrond omgaan. Aanleiding daar voor zijn natuurlijk de injecties in Noordoost-Twente maar ook de lekkende cavernes. Misschien kunnen we het wel verbreden naar de gaswinning en de aardbevingen in Groningen. En kan een oud-burgemeester van Losser (Michael Sijbom, nu communicatieman bij de NAM, red.) daar iets over vertellen... Maar serieus: we willen het allemaal niet te veel centraal en van bovenaf sturen. Wie dingen mist, kan ze aandragen.''

Dat is mogelijk vanuit heel Nederland. ,,Het moet geen Enschedees en ook geen Twents feestje worden'', zegt Rob Dieleman, marketingspecialist en aangezocht als projectleider D'RAN 17. ,,Dat is ook de reden dat van de naam Twentement is afgestapt; die zoomt toch te veel in op de regio en is dus te beperkt. We hopen uit te groeien tot een nationaal festival, vandaar ook het logo'', zegt Dieleman over het beeldmerk van het evenement dat de Nederlandse landkaart laat zien.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.