Volledig scherm
Tientallen meters lelijk hekwerk is wat D66 betreft straks verleden tijd. © Saskia Minkman

D66 Hengelo: weg met die lelijke bouwhekken

HENGELO - Als het aan de fractie van D66 ligt, worden bouwplaatsen in de binnenstad voorzien van bouwhekken met beplanting. Voordelen van deze groene hekken: minder overlast en een fraaiere aanblik.

D66 zal dinsdagavond een motie indienen om bouwplaatsen in de binnenstad te vergroenen. Fractievoorzitter Marc ten Barge: "Je kijkt dan niet langer aan tegen tientallen meters lelijk hekwerk, maar loopt dan langs een groene ecologische zone. Goed tegen overlast, goed voor het leefmilieu en goed voor het aangezicht van de binnenstad."

Overlast

Aanleiding voor de motie zijn de grootschalige bouwwerkzaamheden in de binnenstad, zoals het stadskantoor en (straks) het marktplein. Volgens D66 zullen bezoekers en omwonenden daarbij steeds vaker overlast gaan ervaren, zoals fijnstof, stank, lawaai en horizonvervuiling.

Ten Barge: "Mooi om te zien dat Bouwcombinatie Stadskantoor Hengelo actief meedenkt met de inwoners van Hengelo door het bouwen van een kijktribune en het verspreiden van lawaaischema's. Maar wat ons betreft, zijn er nog meer mogelijkheden. Op verschillende locaties in Nederland zijn er voorbeelden te vinden waarbij gemeenten en partners samenwerken om bouwlocaties te vergroenen, om daarmee de overlast tot een minimum te beperken."

Planten

De fractievoorzitter heeft hiervoor contact gezocht met Green Business Club Twente. Als voorbeelden gelden de projecten Happy Fences en Groene Bouwhekken. Daarbij worden de gangbare grijze bouwhekken vervangen door hekwerken en grote bakken met groenblijvende, winterharde planten en opvang voor water. Ten Barge: "Je kunt hiermee de binnenstad, maar ook andere locaties, ondanks bouwwerkzaamheden aantrekkelijk houden voor bezoekers en inwoners van Hengelo."

Gedichten

Onderhoud zou kunnen worden gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kunstenaars zouden eventueel gedichten kunnen plaatsen op de plantenbakken. Voor de financiering van het project ziet D66 mogelijkheden voor crowdfunding ('je eigen hek') en sponsoring.

In de motie van D66 wordt het college van B en W opgedragen om met een concreet plan te komen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.