Volledig scherm
© Beeld Werkt

D66 Hengelo wil onderzoek
naar woonwijken zonder gas

HENGELO -D66 Hengelo wil laten onderzoeken welke woonwijken in Hengelo van het Groningse gas af kunnen.

 96 Procent van de huizen in Nederland gebruikt gas voor de verwarming. D66 wil dat er snel stappen worden gezet worden om huizen niet te verwarmen met Gronings gas, maar met schone energie. Te beginnen met nieuwbouwhuizen.

Motie

„Nieuwbouwwoningen in Hengelo worden nog steeds verplicht aangesloten op het gasnet. Het is niet uit te leggen dat dit nog gebeurt. Wij willen dat daar een einde aan komt”, aldus fractievoorzitter van D66 Hengelo Marc ten Barge. De partij dient hierover een motie in tijdens de eerstvolgende raadsvergadering.

Zonneboilers

„Het gas raakt op en Groningen beeft. Wij moeten er voor zorgen dat onze huishoudens geen gas meer nodig hebben”, aldus Ten Barge. „Er zijn vele manieren om je huis te verwarmen met schone energie, zoals het warmtenet, zonneboilers en warmtepompen. Dat is ook beter voor het milieu.”

Afhankelijk

D66 Hengelo wil nu aan de slag. Ten Barge: „Dan zijn we straks ook niet afhankelijk van Russisch gas.”

Uitzondering

Er worden in Nederland naar verwachting tussen 2017 en 2021 ongeveer 230.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Door een voorstel van D66 heeft de Tweede Kamer besloten dat nieuwbouw in principe niet meer wordt aangesloten op het gasnetwerk. Alleen als er zwaarwegende redenen zijn om een nieuwbouwhuis of een nieuw bedrijfspand wel aan te sluiten op het gas, kan de gemeente een uitzondering maken. Ook bestaande wijken kunnen van het aardgas af. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.