Volledig scherm
Blikjes bij de vijver in het Prins Bernhardplantsoen. © Lars Smook

D66 Hengelo wil statiegeld op flesjes en blikjes

HENGELO - De fractie van D66 wil dat de gemeente Hengelo zich aansluit bij de alliantie die zich inzet voor invoering van statiegeld voor flesjes en blikjes.

Een motie van die strekking ligt al klaar. D66 wil die indienen in de gemeenteraadsvergadering van donderdag. De zogenaamde Statiegeldalliantie is vorige maand van start gegaan.

Milieu

Het is een initiatief van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux, waarbij steeds meer organisaties uit Nederland en Vlaanderen zich aansluiten. Consumenten- en milieuorganisaties, vakbonden, gemeenten, bedrijven en burgerinitiatieven vragen hun regering om statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren.

D66 wil dat Hengelo zich daarbij aansluit. Fractievoorzitter Marc ten Barge: "Zwerfafval is een groot probleem. Uit landelijke cijfers blijkt dat 40 procent van het zwerfafval bestaat uit plastic flesjes en blikjes. Dat is echt enorm. Statiegeld was ooit bedoeld als methode van de leveranciers om de kosten van hun verpakkingsmateriaal zo veel mogelijk te drukken. Het is nu tijd om met uitbreiding van het statiegeld het zwerfafvalprobleem aan te pakken."

Raar

Uit een studie van onderzoeksbureau CE Delft blijkt dat met de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes de hoeveelheid zwerfafval in Nederland met 90 procent gereduceerd kan worden. Ten Barge: "Op dit moment kennen we in Nederland alleen statiegeld op grote PET-flessen. Best wel raar als je er zo over nadenkt."

Tot nu toe was er van de kant van de levensmiddelenindustrie en de supermarkten veel verzet tegen uitbreiding van het statiegeld. Ten Barge: "Zij vinden de rekensommetjes onbetrouwbaar. Ik kan me dan niet aan de indruk onttrekken dat eigenbelang daarin een rol speelt. Dit terwijl een schoner milieu natuurlijk ieders belang is."

Oproep

De fractie van D66 wil instellingen, organisaties en bedrijven in Hengelo en Twente oproepen om zich ook aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. De Tweede Kamer praat er volgende week over. Ten Barge: "Hoe meer maatschappelijke druk op Den Haag, hoe groter de kans dat dit leidt tot statiegeld op alle PET-flessen en daarmee ook minder zwerfafval in Hengelo."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.