De puinhoop van begin deze week.
Volledig scherm
De puinhoop van begin deze week. © Saskia Minkman

Dagelijks afvaldump bij Telgenflat in Hengelo: ‘Ontzettend asociaal’

HENGELO - Bewoners ergeren zich groen en geel. En ook bij de gemeente worden ze er moedeloos van. Vrijwel iedere dag wordt er afval gedumpt bij de ondergrondse container aan de Kattenhoek, vlak naast de Telgenflat in het centrum van Hengelo. En het wordt ook weer iedere dag opgeruimd.

Een giga-puinhoop stapelt zich dagelijks op in het bedieningsstraatje naast de Telgenflat. Hoe vaker de gemeente opruimt, hoe meer er wordt neergekwakt, constateren de bewoners. Tijdens de hittegolf was het al geen pretje maar ook nu het minder goed weer is, blijft het uitzicht op de container alles behalve leuk. Mensen die netjes willen storten met hun milieupas, kunnen op sommige dagen niet meer bij de stortopening komen.

Doorn in het oog

Quote

Het is en blijft ontzettend asociaal om je afval daar zo neer te zetten

Woordvoerder gemeente Hengelo

„Het is ons een doorn in het oog”, zegt een woordvoerster van de gemeente. De Kattenhoek was al een hotspot maar staat met stip op nummer 1 als het gaat om de hoeveelheden afval die er gedumpt worden. Wie daar zo aan het dumpen zijn, is niet bekend, zegt de gemeente.

„Het is een nogal afgeschermde locatie, in een smal straatje, dus mensen kunnen daar vrij ongestoord hun afval neerzetten. Het opsporen blijft ontzettend lastig. Het is en blijft ontzettend asociaal om je afval daar zo neer te zetten.”

Het zijn, zo constateert de gemeente, geen bewoners van de Telgenflat die dumpen. Bij de oplevering van de verbouwde flat had niet iedereen een milieupas. „Maar dat is inmiddels opgelost”, zegt de woordvoerster.

Dump-problematiek

In de gemeenteraad wordt vaker over deze dump-problematiek gesproken. In de Kadernota, met daarin de plannen voor het komende jaar, wordt voorgesteld om meer toezichthouders aan te stellen. De werving loopt, zegt de gemeente. Het gaat om iemand die in vaste dienst komt. Maar deze persoon zal niet eerder dan begin 2020 aan de slag gaan.

Tot die tijd blijven medewerkers van Gildebor netjes de boel schoonmaken. Ook woensdagmorgen waren ze weer present. Na de puinhoop van maandag valt de ‘vangst’ mee, een vuilniszak en het frame van een tafeltje. De ondergrondse container zelf is lang niet vol.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.