Volledig scherm
© Eigen foto

De Keet in Hengelo wordt weer een gewone keet

HENGELO - Na afspraken tussen de gemeente, de politie en een viertal jongeren wordt De Keet in Hengelo-Noord weer een gewone drinkkeet voor een beperkt aantal vrienden op zaterdagavond.

 De Keet zal voortaan op zaterdagavond bevolkt worden door een vriendenclubje dat daar een biertje drinkt. Niet meer en niet minder. Dat is het gevolg van afspraken die ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid, de politie en een viertal  jongeren die De Keet beheren hebben gemaakt. 

„De Keet is klein begonnen, maar had een omvang gekregen die voor ons als gemeente niet wenselijk is. De jongeren waren zelf ook van mening dat De Keet te groot is geworden", aldus Rinket gisteren.  „De afspraak is dat De Keet wordt teruggebracht naar wat onder een keet wordt verstaan. Op zaterdagavond drinken de vrienden daar een biertje. Op andere dagen van de week zijn ze daar misschien ook, maar dan om de keet te verfraaien. Er is alleen op zaterdag wat te doen."

De vrienden geven zelf per app aan 'zeer tevreden’ te zijn over de nu gemaakte afspraken. Partijen zijn na goed overleg uit elkaar gegaan. Olaf Rinket bevestigt dat. „Er wordt ook extra aandacht besteed aan de huisregels, waaraan mensen zich dienen te houden. Het ziet er allemaal netjes uit."

Ouderlijk toezicht

En: „Ouderlijk toezicht is er ook. Meerdere ouders spelen daar een rol in. Er hangen ook camera's in de keet. Ouders kunnen via hun telefoon meekijken naar de beelden.” Er wordt geen alcohol verkocht tegen afbraakrpijzen. „Bier wordt gekocht in de supermarkt. Daarvoor leggen de jongeren geld bij elkaar. Zoals het in een keet hoort.” De keet zelf, een voormalige stal, wordt om niet beschikbaar gesteld door een particulier uit Hengelo. „In ruil daarvoor verrichten de jongeren tegenprestaties voor hem, zoals het schoonmaken van een caport bij zijn huis."

Olaf Rinket heeft de afspraken voorgelegd aan burgemeester Sander Schelberg. „De afspraken worden nog bevestigd in een brief die zowel de burgemeester als de jongeren tekenen."

Ingrijpen

Burgemeester Schelberg dreigde onlangs in een raadsvergadering met ingrijpen bij De Keet van Hengelo, onlangs nog uitgeroepen als de op één na beste keet van Nederland. “Dit kun je geen keet meer noemen.", zei hij in antwoord op vragen van PvdA-fractievoorzitter Marie-José Luttikholt.

Op sommige dagen zouden jongeren massaal De Keet bezoeken. Daarbij werd het aantal van 100 jongeren genoemd. De jongeren zelf bestreden dat. Dat zou een eenmalige gebeuren zijn geweest, toen er opnamen werden gemaakt voor het programma ‘De Gladjakkers’ dat op You Tube te zien is. De Keet van Hengelo behaalde onlangs zilver in de landelijke keetverkiezing van Plattelandsjongeren.nl..  

Volledig scherm
Burgemeester Sander Schelberg eiste dat De Keet een kleinere omvang zou krijgen, anders zou hij ingrijpen. © Still video

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.