Volledig scherm
© Annina Romita

De Sint en zijn pieten blijven in Hengelo immens populair

HENGELO - Traditioneel massale belangstelling bij de intocht van Sinterklaas in Hengelo. Schattingen over het aantal mensen langs het parcours lopen uiteen.

De Sint is verheugd zodra hij per trein van NS het station van Hengelo nadert. „Het wordt een kleurrijke dag vandaag. Dat is altijd zo in Hengelo. Ik kom heel graag naar Hengelo. Ik heb er heel veel zin in.” Burgemeester Sander Schelberg die de goedheiligman even later ontvangt kan alleen maar beamen dat de Sint gek is op Hengelo. „De nationale intocht was in Apeldoorn, maar direct daarna komt hij naar Hengelo. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven.”

Schatting

De organiserende stichting Sint Nicolaasstad maakte vooraf een officieuze schatting van 30.000 mensen langs het parcours. Maar het moeten er veel meer zijn. Filmers Frans Rientjes van het Stadsjournaal heeft de intocht al 51 keer gefilmd. „Het begon met een klein feest en is uitgegroeid tot een enorm evenement. Ik schat dat er vandaag zeker 50.000 tot 60.000 mensen langs het parcours hebben gestaan.”

Perspiet

In de optocht met de Sint en ruim 200 zwarte pieten in zijn gevolg worden we begeleid door perspiet Tim Lammertink. „Het is één groot feest”, zegt hij, terwijl hij naar de kinderen zwaait. Veel kinderen zingen liedjes. Of ze vragen om pepernoten. Net als elk jaar zijn er massa’s mensen bijeen. Ook veel allochtone mensen zijn er met hun kinderen op de arm en dat is eigenlijk ook nooit anders geweest in Hengelo. De Sint is er voor alle kinderen.

Witte pieten

Frans Kattepoel was twintig jaar voorzitter van de organiserende stichting.  Vandaag is hij één van de acht ‘witte pieten’ die de stoet in goede banen moet leiden. Hij heeft een oortje in zodat hij ‘bij opstoppingen’ direct in contact staat met de anderen en eventueel maatregelen kan nemen.

Instructie

Vooraf hadden de pieten de instructie gekregen ‘zich niet te laten provoceren,  als er mensen zouden zijn die dit kinderfeest willen verpesten.’  Maar er was geen enkele wanklank. De feeststemming overheerste. In de brandweerkazerne konden Sint en zijn pieten later genieten van een welverdiend stamppotbuffet.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.