Volledig scherm
Het ontwerp van architectenbureau West8 voor het Hengelose Marktplein © West8

Deze 3 ontwerpen liggen er voor het Hengelose Marktplein

VideoHENGELO - Vanaf deze zaterdag openbaar: drie ontwerpen voor de inrichting van het Marktplein. Met luifels voor een semipermanente markt, een zwevende tuin én herbouw van het Hijschgebouw. Bekijk de video's van de ontwerpen hieronder.

Drie gerenommeerde architectenbureaus hebben op de tekentafel hun best gedaan om de Markt nieuwe stijl, als prominente blikvanger in de stad, vorm te geven. De ontwerpen van de bureaus, IAA Architecten, Mecanoo en West8 zijn nogal verschillend. Ze variëren van wat formeel en netjes tot aan een plein van cultureel plezier en tenslotte een plein dat herinnert aan het industriële verleden van Hengelo met een replica van het gesloopte Hijschgebouw. Daarin zouden activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en culinaire feestelijkheden kunnen plaatsvinden. In elke opzet is horeca in meerdere of mindere mate denkbaar.

Stemmen

Vanaf zondag 26 november tot en met zondag 3 december kunnen alle Hengeloërs vanaf 8 jaar stemmen op het ontwerp van voorkeur. Voor elke honderdste en duizendste stemmer is er een leuke prijs en er is een kleur- en tekenwedstrijd voor kinderen uit groep 5 tot en met 8.

Volledig scherm
Het ontwerp van Mecanoo voor de Hengelose binnenstad © Mecanoo

Beleving

"Wij hopen dat de Hengeloërs straks weer trots zijn op hun binnenstad", aldus Niels Versteeg van SVH. "Het gaat om de beleving die mensen bij de binnenstad hebben. Het kan veel gezelliger en sfeervoller." De initiatiefnemers zijn zeer hoopvol over de toekomst van het Hengelose centrum. Wouter Reinders van Bureau Hengelo verwoordt dat zo: "De investeringen in de binnenstad hebben een vliegwieleffect, want investeringen trekken investeringen aan."

Ambitieuze lopende projecten in Hengelo zijn het Stadskantoor (45 miljoen euro), Hart van Zuid (nu al 88 miljoen euro en de komende jaren volgt de verdere invulling van het gebied), de private investering in de Telgenflat die wordt omgebouwd tot woonappartementen en de 13 miljoen euro die de gemeente nu inzet voor de binnenstad.

Volledig scherm
Het ontwerp van IAA Architecten voor de Hengelose binnenstad © IAA Architecten

Stembureau

Het stembureau op de hoek Markt /Molenstraat opent morgen om 12.00 uur de deuren. Daar zijn de drie ontwerpen ook te bekijken. De ontwerpen zijn vanaf zaterdag ook online te vinden op bureauhengelo.nl/stemophetmarktplein of via de video's onderin dit bericht. De stemming staat onder notarieel toezicht. Het winnende ontwerp wordt op 11 december bekendgemaakt in politiek café Hengeloos Peil.

Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH), Bureau Hengelo en Stichting Vastgoed Hengelo (SVH) trekken de kar. SCH-voorzitter Roland Schwind : "De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan een gezamenlijk actieplan voor een vitale Hengelose binnenstad. Het marktplein is maar één project van vele."

Deze krant wil graag weten wat mensen van de ontwerpen vinden. Mail daarvoor naar hengelo@tctubantia.nl.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.