beeld ter illustratie
Volledig scherm
beeld ter illustratie © Getty Images

Dierenbescherming vindt 81 verwaarloosde dieren in huis in Hengelo

HENGELO - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft samen met de politie 81 verwaarloosde dieren gevonden in een woning in Hengelo. De dieren zijn niet weggehaald, wel is zogenaamde bestuursdwang toegepast. „De eigenaresse moet de situatie direct verbeteren.”

De Enschedese Nathalie van Dijk tipte de Dierenbescherming over de situatie. Ze zegt anonieme tips te hebben gekregen over een aantal verwaarloosde dieren in de woning, en daarna de dierenbescherming te hebben ingeschakeld. „Toen dacht ik nog dat het om een klein aantal dieren ging, maar het bleken er enorm veel te zijn. Ik ben blij dat er snel een controle is geweest, want dit was echt verschrikkelijk.”

Afschuw

De LID spreekt in een besloten Facebookgroep zijn afschuw uit over de situatie in Hengelo: ‘Vandaag samen met collega districtsinspecteur en de dierenpolitie Twente onderzoek verricht bij een bekende, notoire klant van ons. In een kleine rijtjeswoning huist zij samen met haar moeder van 83 in het bijzijn van 81 (!) ja u leest het goed 81 dieren, te weten honden, katten, konijnen, cavia’s, hamsters, chinchilla’s, diverse soorten vogels, onder zeer slechte omstandigheden.’ Volgens de inspectiedienst zaten de dieren niet allen slecht gehuisvest, maar moesten veel dieren ook nodig naar een dierenarts vanwege nagel- en gebitsproblemen, of om te ontvlooien en ontwormen.

Eerder veroordeeld

De eigenaresse van de dieren is een bekende van justitie: ze werd in februari van dit jaar nog veroordeeld voor het verwaarlozen van paarden en pony's. „Hangend in de koelcel bij de slager zijn ze beter af”, stelde de politierechter destijds. De dieren ontbrak het aan zowat alles, van water tot voer. Een pony met een gebroken heup moest worden afgemaakt. Die zaak leverde de vrouw een houdverbod voor paarden op.

Nu is er bestuursdwang toegepast, zegt een woordvoerder van de LID. Dat betekent dat de situatie binnen een week goed moet zijn. „Mevrouw moet zo snel mogelijk met de dieren naar de dierenarts, en de huisvesting verbeteren. Daarna komen we opnieuw controleren. Is het niet voor elkaar, dan kunnen de dieren in beslag worden genomen.” Naast de bestuursdwang is er ook proces verbaal opgemaakt voor het onthouden aan zorg aan de dieren. Welke gevolgen dat heeft is aan het Openbaar Ministerie. „Dat kan variëren van een geldboete tot een voorwaardelijke celstraf.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.