Volledig scherm
Natascha Kuipers op het ROC in Almelo: "De docenten en leerlingen zijn net zo gemotiveerd als in Nederland." © Cees Elzenga / hetoog.nl

Docente uit Hengelo gaat voor de tweede keer naar Malawi

HENGELO - Natascha Kuipers (26), docente van het ROC van Twente, vertrekt op 27 april voor de tweede keer naar Malawi om in samenwerking met Edukans - een goed doel dat zich inzet voor arme kinderen - basisscholen te bezoeken.

1. Wat ga je precies doen in Malawi?

 "Behalve kennis uitwisselen met de Malawiaanse collega's, ga ik onderzoek doen voor het project internationalisering dat binnen het ROC van Twente loopt. Malawi is een van de armste landen ter wereld, maar veel mensen zetten zich in om het onderwijs daar beter te maken. Ik ga twee weken lesgeven en samen met Edukans kijken hoe de scholen zich de afgelopen twee jaar hebben ontwikkeld."

2. Dit is de tweede keer dat je naar Malawi gaat. Hoe beviel de eerste keer?

 "Ik vond het een hele bijzondere ervaring. Het onderwijssysteem zit heel anders in elkaar dan hier: je werkt met klassen van honderd tot honderdvijftig leerlingen en je hebt beperkte middelen. Het was best spannend. Ik kende Edukans en het land niet en was benieuwd wat ik mee zou gaan maken."

3. Welke kennis hoop je nu op te doen? 

"Ik ben vooral heel benieuwd hoe het er nu voorstaat met de scholen. De winst zit in kleine stappen en bewustwording. Daarnaast zijn mijn collega's en studenten heel betrokken. Het liefst zouden ze in mijn koffer meegaan. Ik wil onderzoeken wat de meerwaarde is van dit soort projecten en wat het de leerlingen en docenten oplevert."

4. Hoe verschilt ons onderwijssysteem met dat van Malawi? 

"Het onderwijs in Malawi is gratis. Dat is niet perse een groot verschil, maar wel bijzonder voor dat land. Het verschil in onderwijssysteem zit met name in grootte van de groepen en in het feit dat lesmateriaal door de regering wordt uitgezet."

5. En hoe komt het overeen? 

"De docenten en leerlingen zijn net zo gemotiveerd als in Nederland. Ondanks de verschillen in cultuur vind ik het mooi om te zien dat we allemaal dezelfde visie hebben op het onderwijs. Iedereen in Malawi maakt zich hard voor een sterk onderwijssysteem."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.