Volledig scherm
Evert Egberink, Teun Linderhof en Bernd Egberink. © Eigen foto

Drie generaties Tukkers fietsen 100 kilometer door Limburg: ‘De jongste fietst ons eruit’

HENGELO/BOEKELO/ENSCHEDE - Een tocht van honderd kilometer door het heuvelachtige Limburg. Bernd Egberink (44) fietste deze tocht zaterdag samen met zijn vader Evert Egberink (76) en zijn neefje Teun Linderhof (16). De drie generaties reden de blauwe route van Limburgs Mooiste. “Het werkt verbindend.”

Bernd, woonachtig in Zwolle, en zijn vader Evert uit Boekelo doen al jarenlang mee aan het fietsevenement in Zuid-Limburg. “Wij hadden hem al zes keer gefietst. Voor mijn neefje Teun was het zijn eerste keer.” De Hengeloër is 16 jaar en kampt met autisme, maar volgens zijn oom heeft hij al flink wat ‘power in de benen’. “Hij fietste ons er op een gegeven moment wel uit.” Teun heeft de afgelopen tijd flink wat kilometers afgelegd met zijn opa. Volgens Bernd moest er geoefend worden op de racefiets. “Het schakelen was even lastig, maar uiteindelijk ging het hartstikke goed.”

Viaducten en heuvels

Quote

We vinden het leuk om samen een uitdaging aan te gaan

Bernd Egberink

“Voor mijn vader wordt het steeds zwaarder. Hij wordt natuurlijk ook een jaartje ouder. Hij is een goede fietser, maar hij is er pas op zijn zestigste mee begonnen. Twente heeft viaducten, maar de heuvels in Limburg zijn een stuk pittiger. Je merkt dat de kracht in zijn benen op die momenten wat minder wordt.” Voor de drie generaties draait het echter niet om de snelheid. “We zien het vooral als een lekker dagje weg. We vinden het leuk om samen een uitdaging aan te gaan.”

Ondanks de leeftijd van Evert is Bernd ervan overtuigend dat ze bij de volgende editie weer met zijn drieën aan de start verschijnen. “We hebben al eens de 130 kilometer gefietst, maar dat wordt meer een kwestie van overleven. Het moet ook leuk blijven. Wellicht kiezen we volgend jaar voor de zeventig kilometer. Dat we samen kunnen fietsen is het belangrijkste, want het werkt bij onze familie erg verbindend.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.