Volledig scherm
Ter illustratie. © Beeld Werkt

Drie Twentse aanhoudingen in onderzoek naar fraude door mesthandelaar

HENGELO - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft drie functionarissen van een Twents bedrijf in vervoer, handel en verwerking van mest aangehouden. De onderneming uit de omgeving van Hengelo en de functionarissen worden ervan verdacht te frauderen door het doen van valse laad- en losmeldingen en het manipuleren van mestmonsters. Hiermee zijn volgens de NVVA vermoedelijk tientallen boeren gefaciliteerd.

De NVWA heeft in deze zaak eerder ook al doorzoekingen verricht en chauffeurs aangehouden. Alle dierlijke mest die van een veehouder naar een ander bedrijf wordt vervoerd om daar te worden uitgereden of verwerkt, moet automatisch worden bemonsterd. Aan de hand van deze monsters wordt bepaald hoeveel mineralen er in de mest zitten. In alle vrachtwagens voor vervoer van mest zit daarom bemonsterings- en verpakkingsapparatuur die automatisch een mestmonster neemt en dit verzegelt.

Bij een van deze doorzoekingen is volgens de NVVA een ruimte gevonden waar vermoedelijk mestmonsters werden gemanipuleerd en waar de oorspronkelijke monsterzakken opnieuw werden verzegeld met een verzegelingsmachine.

Fraude

Nederland kent een mestoverschot. Voor de hoeveelheid dieren en de daarbij behorende hoeveelheid mest moeten door boeren dure dierrechten worden gekocht. Daarnaast zijn aan de legale afvoer van mest kosten verbonden. Met het niet naleven van de regels valt al snel veel geld te verdienen. Om controle te houden op het mestoverschot en om het risico op verspreiding van dierziekten zo klein mogelijk te houden, hebben boeren administratieve verplichtingen. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.